Kunnen je lippen verslaafd raken aan lippenbalsem?

Winter betekent schrale lippen. Tijd voor hydratatie! Maar als je eenmaal smeert, is het moeilijk om te stoppen. „Zijn lippenbalsems verslavend?”, vraagt Joyce Zethof uit Nieuw-Vennep zich af.

„Nou”, zegt Renate Bakker, productmanager van marketingbedrijf Remark Groep, „in de lippenbalsem van Dr. Swaab zitten geen stofjes die verslavend kunnen werken. Maar veelvuldig gebruik van Labello schijnt wel addictief te zijn.”

‘Dit is een van de vragen die wij het meeste horen’, staat op de FAQ-lijst van Labello’s website. ‘Nee, je kunt NIET verslaafd raken aan Labello. Veel mensen voelen zich gewoon beter wanneer ze hun lippen verzorgen – en willen dat gevoel niet missen. Misschien krijgen ze daardoor de indruk dat Labello verslavend is.’ Ook productmanager Hetty van der Kwast van Sara Lee, het moederbedrijf van concurrent Blistex, meent dat het eerder om gewenning dan om verslaving gaat.

Volgens dermatoloog Anna-Marijke Laheij-de Boer van het UMC Utrecht is lippenbalsem op een bepaalde manier wél verslavend. „Omdat het het onderliggende probleem, vaak gesprongen lippen of chronisch likken, maar ten dele verbeterd, waardoor een chronisch gebruik ontstaat.”

Collega-dermatoloog Kees Van Ginkel van het Deventer Ziekenhuis spreekt van een mogelijke fysiologische verslaving. „Je lippen raken op een gegeven moment gewend aan de constante toevoer van vetten die in de balsems zitten. Daardoor wordt de werking van de talgkliertjes rondom je mond ontregeld, en kan je niet meer zonder.” Nog los van de heerlijke vanillegeurtjes van veel balsems, aldus Van Ginkel.

Maar lippenbalsem zou voornamelijk psychologisch verslavend zijn, denkt de dermatoloog uit Deventer: „Mensen voelen zich kaal en bloot zonder hun Blistex. Als hun lippen niet vettig zijn, diepen ze de stick weer uit hun tas op.”

Malin Kox

Ook ‘verslaafd’ aan lippenbalsem? Afkicktips (en steun) op: www.lipbalmanonymous.com