Kritiek op minimumloon Duitsland

De tegenstanders van een wettelijk minimumloon in Duitsland hebben steun gekregen van een machtige bondgenoot.

Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank (ECB), waarschuwde gisteren in Berlijn voor invoering van minimumlonen. „Overmatige loonregulering ondergraaft het scheppen van arbeidsplaatsen”, zei hij.

Invoering van het minimumloon is een politiek en economisch onderwerp van de eerste orde in Duitsland. De sociaal-democratische SPD wil het bij komende deelstaatverkiezingen gebruiken als thema om zich te onderscheiden van de partner in de grote coalitie, de CDU/CSU, waarvan met name de conservatieve vleugels het minimumloon afwijzen.

Nog geen week na het akkoord van de sociale partners en de Duitse politiek over het omstreden minimumloon voor postbestellers, heeft een privéonderneming die werkzaam is in de postbranche ontslagen aangekondigd. PIN Mail, onderdeel van uitgeverij Axel Springer, wil 1.000 van de 9.000 werknemers ontslaan. De onderneming is een concurrent van Deutsche Post.

Ze laat brieven en pakjes bezorgen tegen een basisuurloon van naar schatting 6 tot 7,50 euro. Het (wettelijk) minimumloon voor alle postbestellers bedraagt in Duitsland per 1 januari 8 euro in de oostelijke deelstaten tot 9,80 euro in het westen. PIN Mail zegt dit niet te kunnen betalen.

Duitsland kent geen algemeen wettelijk minimumloon. Algemeen was vooraf gewaarschuwd voor het verlies van arbeidsplaatsen als bij de post minimumlonen zouden worden ingevoerd.

Intussen liggen Deutsche Post en de vakbond Verdi onder vuur. Het verwijt luidt dat met het minimumloon voor postbestellers het postmonopolie feitelijk blijft bestaan. Alleen Deutsche Post kan de hoge minimumlonen betalen, menen de concurrenten.

Tegelijk wordt Klaus Zumwinkel, de baas van Deutsche Post, scherp bekritiseerd. Nadat het akkoord over het minimumloon was gesloten, schoot de koers van Deutsche Post omhoog. Zumwinkel verkocht daarop privé 200.000 Post-aandelen en cashte 4,7 miljoen euro. Met fatsoenlijk ondernemen heeft dit niets te maken, aldus Peer Steinbrück, minister van Financiën. Op het partijcongres van de CDU begin deze week bleek hoe gevoelig het thema minimumloon is voor de christen-democraten, de partij van bondskanselier Angela Merkel. De linkervleugel is genuanceerd voor invoering in enkele bedrijfssectoren. De conservatieve vleugel van de partij ziet er daarentegen niets in.