Kippenhemel

Nu Sinterklaas weer naar Spanje is, kunnen wij mooi nog even terug naar de Portugese keuken. Had ik al verteld hoe fantastisch de kippen er smaken? Ze zijn zo lekker dat je zou verwachten dat er heel veel Portugese recepten bestaan voor kip. Alleen valt dat dan weer tegen.

Er worden pasteitjes gemaakt van bros boterdeeg gevuld met een romige kippenragout en koriander (empadas de galinha), stoofgerechten van in stukken gehakte kip met ham, uien, knoflook en tomaten (frango no pucara) en uit het noorden komt een rijstgerecht waarin niet alleen kippenvlees maar ook kippenbloed gaat (arroz de frango malandrinho á Moda de Moncao).

Maar uiteindelijk eten de Portugezen hun kip het liefst rijkelijk besproeid met een saus van hete pepers en geroosterd boven gloeiende kooltjes. En geef ze eens ongelijk, frango no churrasco is de kippenhemel op aarde.

De beste gegrilde kippen eet je in churrasqueira’s, barbecuerestaurants. Wie ooit in Sao Bras de Alportel komt, een plaatsje net boven Faro, moet de lokale Nederlandse pensionado’s maar eens vragen naar Kippenkees.

Kippenkees heet eigenlijk Luis dos Frangos, en toen De Hongerige Man en ik drie jaar geleden een tijdje in de Algarve woonden, aten we er zeker twee keer per week. TL-verlichting, tien televisies aan, papieren tafelkleden, ze doen er niet aan opsmuk. Maar die kip.

Laatst waren in de buurt en zochten Luis weer eens op. De frango was duurder geworden – van 3,50 kost een halve kip met huisgemaakte frites nu 4 euro, maar verder was er tot onze opluchting niets veranderd.

De obers nog steeds even zwijgzaam en de tent nog even vol met zij aan zij kluivende, innig tevreden Portugezen en toeristen. Heerlijk, even terug in de kippenhemel.

Omdat het het seizoen niet is om te barbecuen, geef ik een recept voor piripirikip uit de oven. Doodsimpel, maar je hebt er wel piripirisaus voor nodig. Marianne meldde vorige week op www.nrc.nl/kokenetc dat die te koop is bij Fair Trade-winkels.

Als alternatief kun je een eetlepel chilivlokken en twee geplette knoflooktenen tien minuten zachtjes laten trekken in 100 ml olijfolie, en de gezeefde olie gebruiken.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

1 kip met smaak, op kamertemperatuur

een scheut olijfolie

een flinke scheut piripirisaus

grof zeezout

Dit moet je doen:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Wrijf de kip eerst aan alle kanten in met olijfolie en piripirisaus en vervolgens met zout. Leg hem, met de borst boven, op een rooster en plaats dat rooster op een bakblik. Schuif de kip 45 tot 60 minuten in de oven.

Controleer of hij gaar is door in het dikste deel van de dij te prikken. Als het vocht dat eruit loopt helder is, kan de kip uit de oven. Laat hem, afgedekt met aluminiumfolie, een kwartier rusten voor je hem aansnijdt.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over de Portugese keuken op www.nrc.nl/kokenetc