Kijk naar het recente realityverleden

Ik heb eens in de VPRO-gids geschreven dat ik De Gouden Kooi een geweldig televisieprogramma vind – zoals Frans de Waal de apen bestudeert, bestudeer ik de inwoners van De Gouden Kooi – , en dat leidde ertoe dat Catherine Keyl haar abonnement op de gids opzegde omdat zij het niet prettig vond dat daarin wansmaak tot kunst werd verheven.

Dit gaf mij een dubbel gevoel; ik was verbaasd (heeft Catherine Keyl een abonnement op de VPRO-gids?) en tegelijkertijd trots (ik heb Catherine Keyl boos gemaakt!). Maar goed, mijn lijstje Niet te Versmaden Winter-tv zou niet compleet zijn zonder de Kooi, dus bij deze: Catherine, zeg niet op!

De Gouden Kooi is natuurlijk niet winter-tv per se, het is tv van alle seizoenen, maar ik zal me beperken tot de ontwikkeling die er sinds deze winter gaande is.

Veel mensen vinden programma’s zoals De Gouden Kooi verwerpelijk omdat de deelnemers gek zouden kunnen worden doordat zij 24 uur per dag opgesloten zijn in een villa die door Jan des Bouvrie is ingericht. Nu is dat inderdaad een reële vrees, maar kijk naar het recente realityverleden. Ik geloof niet dat de deelnemers van Big Brother last gekregen hebben van het post-Big-Brother-stresssyndroom. Zij zijn na het programma gewoon weer reisleider geworden, of styliste, of Ruud.

Maar in De Gouden Kooi zit een vrouw, Nadia, die sinds een paar weken toch echt tekenen van lichtelijke gekte vertoont. Zo barst zij om de haverklap in luid gehuil uit, om dan weer met de eerste de beste man in het huis in bed te duiken. Deze week kwam het bewijs dat Nadia definitief gek geworden is. Zij vertelde aan de andere bewoners dat ze in de Kooi zwanger was geworden en de baby had moeten laten aborteren, en die baby zelfs al een naam had gegeven: Brooke.

Bij navraag bleek dat Nadia helemaal niet zwanger was geweest, maar het alleen maar even had gedacht. En dat ze voor de zekerheid alvast een naam voor de niet-bestaande baby had bedacht, en constant naar Brooke refereerde, alsof Brooke reeds een levend, kruipend kindje was en niet een wat verlate eisprong.

Tja, nu wordt het misschien toch tijd dat de RTL-psycholoog aanrukt voor een sessie met Nadia. Al vindt de voice-over van de Kooi dat helemaal niet nodig. Die noemde Nadia altijd ‘drama queen in opleiding’. Nu is Nadia gewoon gepromoveerd tot ‘drama queen’.