Jongen (19) richt in VS bloedbad aan

Acht mensen zijn gisteren doodgeschoten in een warenhuis van een druk winkelcentrum in Omaha, Nebraska, in het Midden-Westen van Amerika. Vijf mensen raakten gewond, van wie twee ernstig. De dader, de 19-jarige Robert Hawkins, pleegde vervolgens zelfmoord.

Hawkins opende het vuur vanaf de derde verdieping en richtte zijn geweer in het wilde weg op het winkelend publiek. Hij liet een briefje achter met de tekst: ‘Now I will be famous’.

Rond twee uur ’s middag plaatselijke tijd kreeg de politie van Omaha een telefoontje uit het winkelcentrum. Op de achtergrond waren op dat moment schoten te horen. Toen de politie arriveerde was de schietpartij voorbij.

Politiechef Thomas Warren verklaarde dat onder de dodelijke slachtoffers van Hawkins vijf vrouwen en drie mannen waren; hij wilde niet zeggen of er ook kinderen bij waren. Over het motief tast hij in het duister. Warren: „Misschien is het wel onmogelijk om dit te verklaren.”

Hawkins is een jaar geleden door zijn familie uit huis gezet. Hij werd opgenomen in het gezin van verpleegkundige Deborah Maruca-Kovac, met wier zoon hij bevriend was. Maruca vertelde dat Hawkins deze week was ontslagen bij McDonalds’ en het onlangs had uitgemaakt met zijn vriendin.

Op de dag van het bloedbad had hij haar rond één uur ’s middags gebeld met de boodschap dat hij een briefje voor haar had achtergelaten in zijn slaapkamer.

Maruca belde de moeder van Hawkins, en ging op zoek naar het briefje. Hawkins schreef dat hij overal spijt van had en zijn familie niet meer tot last wilde zijn. Maruca bracht het briefje naar de politie en ging naar haar werk. Uren later zag zij de slachtoffers van de schietpartij binnenkomen in het ziekenhuis waar zij werkt. (AP, Reuters, BBC)