Internet Weblog van de dag

Al Gore tijdens uitreiking Oscars

Al Gore. Tom-Jan Meeus, correspondent in de Verenigde Staten voor deze krant, schrijft op blog Klimaat: „Afgelopen maand belden twee bijlagen van NRC Handelsblad met de vraag of ik niet een uitvoerig stuk over Al Gore kon schrijven. De een dacht aan een interview, de ander aan een profiel met de Kerst. Verwarrend. Hier in Amerika hoor je eigenlijk zelden meer iets over Gore. Ze vonden het sympathiek van dat comité in Oslo dat ze de man de Nobelprijs voor de Vrede gaven. En die Oscar voor An Inconvenient Truth was ook wel cool. Maar sinds dit najaar duidelijk werd dat Gore niet meedoet aan de presidentsrace van 2008, hebben de media moeite nog erg lang bij Gore stil te staan. De Nobelprijs veranderde daar weinig aan. Het was twee dagen nieuws. Dus dat men in Europa – ook op de redactie van NRC Handelsblad – nog zo uitvoerig stil wil staan bij de ex-vicepresident, zegt vooral veel over Europa. Het vertelt meteen het verhaal van Amerika en Kyoto. Het was dezelfde Al Gore, toen nog vicepresident, die in 1998 namens de VS in een overmoedige bui het Kyoto-protocol tekende. De Senaat, ook Gore’s eigen Democraten, had eerder dat jaar unaniem (95 tegen 0) tegen een klimaatverdrag gestemd dat de Amerikaanse economie schade zou toebrengen.”

Lees meer op:nrc.nl/klimaat