Het vrije woord of de gevoelens van moslims?

De directeur bepaalt

De museumdirecteur bepaalt uiteindelijk wat er in het museum komt te hangen. Daarvoor is hij of zij door ons aangesteld. Directeur Van Krimpen van het Haagse Gemeentemuseum was er gewoon niet van gecharmeerd om zonder geïnformeerd te zijn te worden meegesleept in een uiterst gevoelige kwestie.

Fred Leeman

Is dat de profeet dan?

Goed idee om de hypocrisie [van de islam, red.] aan de kaak te stellen. Maar om hier het gezicht van Mohammed voor te gebruiken, is olie op het vuur van de kwaadwillenden gooien. Het schiet het doel voorbij. Wat mij wel bevreemdt is hoe moslims kunnen zien dat het om de profeet gaat? Er bestaan toch geen afbeeldingen van hem?

Philip van der Ent

Politiek of intenties

Het is goed om ons af te vragen in hoeverre hier sprake is van een ‘politieke’ uiting. Is kunst die ergens over gaat geen kunst? Uiteraard zou ‘officieel’ de intentie van de kunstenaar de doorslag moeten geven, maar helaas zijn daar geen richtlijnen voor. We kunnen ons afvragen of deze uiting op politieke gronden uit een museum kan worden geweigerd.

Jacob Boon

Waar is de curator?

Het argument van de museumdirecteur om het werk te verwijderen, deugt niet. Als de kunstenares een verborgen agenda heeft, dan was het aan de curator om vóór de expositie begon de betekenis van het werk op waarde te schatten.

Agonie Muis

Discussieer mee via www.nrc.nl/discussie