Gevlucht uit Afghanistan

Mahmoodzada (13) en Ebrahmimi (11) in The Kite Runner (Foto Reuters) Young actors Ahmad Khan Mahmoodzada as "Hassan" and Zekiria Ebrahimi as "Amir" are shown in this undated publicity photograph in a scene from director Marc Forster’s new film "The Kite Runner". The studio behind the film about civil strife in Afghanistan has arranged to get its three young stars out of their homeland before the film's release to protect them from a possible violent backlash. REUTERS/Phil Bray/DreamWorks LLC/Handout (UNITED STATES). EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO ARCHIVES. NO SALES. REUTERS

Laatste nieuws van de Afghaanse film–scene: Zekira Ebrahimi (11), Ahmad Khan Mahmoodzada (13), Ali Danish Bakhty (ook 13) en hun vriendje Sayed Jafar Masihullah Gharibzada (14) zijn veilig geland in de Verenigde Arabische Emiraten. Daar zullen ze de komende jaren naar school gaan, in een voor de buitenwereld geheim gehouden plaats. Hun verdere jeugd zullen ze in relatieve veiligheid doorbrengen, maar wel ver weg van hun vaderland.

Ebrahimi en zijn kameraden zijn Afghanistans jongste filmsterren. Maar ze zijn ook Afghanistans jongste politieke vluchtelingen. Ze spelen de hoofdrollen in The Kite Runner, een film van de Zwitserse regisseur Marc Forster naar de gelijknamige internationale bestseller van de Afghaans/Amerikaanse auteur Khaled Hosseini.

The Kite Runner (De Vliegeraar) vertelt het verhaal van de (verraden) vriendschap tussen een Pasthun jongen van goede afkomst en het zoontje van de bediende van zijn vader, behorende tot de minderheidsgroep der Hazara’s. Tegen die achtergrond spelen de turbulente ontwikkelingen in Afghanistan vanaf de val van de monarchie (1973), de invasie van de Sovjet-Unie (1979), de burgeroorlog tussen de verschillende mujahedeen milities en ten slotte de opkomst van de Talibaan (vanaf 1994).

Cruciale scène in de film is de verkrachting van het 12-jarige Hazara jongetje Hassan door een Pasthun, de dominante etnische groep in Afghanistan. In een andere scène moet een jongen een erotische dans doen voor een corrupte aanhanger van de Talibaan.

Begin oktober besloot de producent, Paramount Vantaga, de wereldwijde première uit te stellen, uit vrees dat de film grote weerzin zal oproepen in fundamentalistische kring, met mogelijk bedreigingen aan het adres van de jonge acteurs. De filmmaatschappij ontkent overigens dat Ahmad Khan Mahmoodzada (die de rol van Hassan speelt) in het ongewisse is gelaten over het karakter van de verkrachtingsscène, zoals zijn vader heeft beweerd.

Gisteren meldde onder andere de International Herald Tribune dat de vier kindacteurs inmiddels in de Verenigde Arabische Emiraten zijn ondergebracht. Dinsdag was er een voorvertoning van de film in Hollywood, maar daar waren de kinderen niet bij. Ze hadden niet op tijd de benodigde reispapieren kunnen krijgen.

Volgens Paramount verblijven de kinderen, onder begeleiding van familieleden, in een luxe hotel in afwachting van permanente huisvesting. De filmproducent betaalt hun verblijfskosten en wil ook hun hele middelbare-schoolopleiding voor zijn rekening nemen.