Gemanipuleerde tabaksplant blijft groen zonder water

Rotterdam. Plantenbiologen hebben een tabaksplant ontworpen die verwelkte bladeren niet afstoot maar vasthoudt. Dat schreven Japanse, Israëlische en Amerikaanse wetenschappers vorige week in Proceedings of the National Academy of Sciences. De onderzoekers voegden aan de tabaksplanten een zorgvuldig gekozen gen toe en vergeleken ze in een kasproef met controleplanten. Na acht dagen van droogte waren alle controleplanten bruin en dood. De transgene tabaksplanten waren wel slap gaan hangen, maar hadden na twee weken nog altijd groene bladeren. Nadat de onderzoekers ze vervolgens weer een week lang water hadden gegeven, zagen ze er weer uit als voorheen. Het toegevoegde bacteriegen bevat het enzym isopentenyltransferase, cruciaal voor de productie van stoffen die de cel beschermen tegen schade door zuurstofradicalen. Zuurstofschade luidt het begin in van het afsterven van het blad. Bij planten die te droog staan verwelken vaak als eerste de bladeren. Die sterven af en vallen van de plant, een noodgreep waarmee de plant nog meer waterverlies door verdamping uit het blad voorkomt. Dat de gemanipuleerde planten met veel minder water toekunnen zonder noemenswaardige opbrengstverliezen, kan de landbouw belangrijke besparingen opleveren in het verbruik van irrigatiewater. Ook andere plantensoorten zijn waarschijnlijk makkelijk droogteresistent te maken.