Geldcrisis raakt RBS minder dan verwacht

De Britse Royal Bank of Scotland (RBS) schrijft in totaal 1,25 miljard pond (1,74 miljard euro) af als gevolg van problemen op de kredietmarkten. Het grootste deel heeft betrekking op de activiteiten van RBS zelf (950 miljoen pond), de rest (300 miljoen pond) komt voor rekening van ABN Amro, die deels door RBS is overgenomen.

De afschrijving is minder groot dan verwacht. De op één na grootste bank van Groot-Brittannië lijkt betrekkelijk goed uit de kredietcrisis te komen. Mede als gevolg van de cijfers van RBS veerden de beurzen in Europa op, aangevoerd door de financiële instellingen.

Ondanks de afschrijving heeft RBS de winstprognose voor dit jaar naar boven bijgesteld. Analisten hadden een winst voorspeld van 9,86 miljard pond (13,7 miljard euro). RBS verwacht dat de winst hoger uitpakt.

RBS leidde het bankenconsortium (dat verder bestond uit de Spaanse Banco Santander en het Belgisch-Nederlandse Fortis) dat ABN Amro half oktober kocht voor 71 miljard euro. De integratie van de onderdelen van ABN Amro verloopt volgens bestuursvoorzitter Sir Fred Goodwin volgens plan. Goodwin: „We hebben gesprekken gevoerd met het topmanagement en maken op korte termijn bekend wie er over gaan naar RBS.” De overname van ABN Amro zal RBS meer opleveren dan de bank eerder had verwacht, aldus Goodwin.

RBS heeft ook boekwinsten gerealiseerd op de verkoop van een aantal bedrijfsonderdelen. „Exclusief het netto positieve effect van deze afschrijvingen en boekwinsten, vinden we de resultaten nog steeds comfortabel”, aldus de bank in een verklaring.

Goodwin verwacht dat de kredietcrisis nog wel even zal aanhouden. „Het eerste kwartaal van 2008 zal het nog niet voorbij zijn. Maar we nemen nu eenmaal risico’s in dit vak en soms valt het tegen.”