`Gebruik plantenolie voor vleesindustrie`

Rotterdam. De Utrechtse microbioloog Sara Burt stelt voor om oliën als milieuvriendelijk alternatief voor groeiremmers en ontsmettingsmiddelen in te zetten in de vleesverwerkende industrie. Burt promoveerde vorige week aan de Universiteit Utrecht met een onderzoek naar de bacteriedodende werking van `etherische oliën`, zoals die uit tijm of oregano. Veel oliën blijken zo dodelijk voor bacteriën dat alleen al de damp in staat is een besmet stuk kipfilet kiemvrij te maken. Burt ontdekte dat carvacrol, hoofdbestanddeel van oregano, de bacteriën salmonella en e.coli doodt. Het onderzoek heeft veel reacties uit het bedrijfsleven losgemaakt, zegt Burt. ”Er is veel belangstelling voor want er is niet méér van de werkzame stoffen uit de olie nodig dan van de gangbare bacterieremmers.”

Lees meer over de huidziekte op psoriasis-fn.nl