Europapanel

In Bali wordt onderhandeld over een opvolger voor het Kyoto-protocol. Maar wat bent u zelf bereid te doen om klimaatverandering te helpen voorkomen? Die vraag werd voorgelegd aan leden van het Europapanel op nrc.nl.

Het Nederlandse pannellid Pascal Seegers schrijft: „Ik rijd in een hybride, trek een dikke trui aan en zet de verwarming een graadje lager, produceer zo min mogelijk afval, eet geen vlees en recycle zoveel mogelijk.” Toch vraagt Seegers zich af: is dit wel voldoende? „Het enige dat echt helpt is het roer radicaal omgooien en sterk ‘consuminderen’”, stelt hij.

„Nu de zomers in Oost-Europa langzaam warmer worden en de winters steeds milder, is het glashelder dat er iets mis is”, schrijft de Roemeen Radu Florea. „De klimaatkwestie lijkt te escaleren in een crisis, en de enige voor de hand liggende manier waarop de gemiddelde burger er iets aan kan doen is door zijn dagelijkse welzijn terug te schroeven.”

Hans-Christian Wirtz uit Duitsland kritiseert in zijn bijdrage de regering van zijn land. „De Bondsregering is wereldkampioen als het gaat om verklaringen over de klimaatverandering. Toch is er helaas nog steeds geen maximumsnelheid op de snelwegen. Er wordt tot nu toe te weinig in alternatieve energiebronnen geïnvesteerd, en er zijn te veel grote, smerige bruinkoolmijnen.”

Lees de bijdragen van het Europapanel en reageer via nrc.nl/europapanel