EU wil ‘reflecteren’ op toekomst

Een ‘reflectiegroep’ gaat nadenken over de toekomst van de Europese Unie. Geen institutionele zaken, maar actuele thema’s. „Reflectie is geen stilte, maar nadenken over wat je zegt”.

Aanvankelijk zou het een ‘comité van wijzen’ worden dat zich met de toekomst van Europa moest gaan bezighouden. Maar omdat dit wellicht toch wat pretentieus klonk en herinneringen zou kunnen oproepen aan minder geslaagde initiatieven, is gekozen voor een ‘reflectiegroep’. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) gaf gisteren ten overstaan van de Tweede Kamer een inkijkje in de wondere vergaderwereld van de Europese Unie.

Als het goed is zullen de Europese regeringleiders volgende week tijdens hun reguliere treffen in Brussel besluiten tot de oprichting van een comité van personen dat zich, aldus de officiële stukken zal „buigen over de toekomstige uitdagingen van de Unie”.

Dit is wat na diverse Europese ambtelijke vergadersessies is overgebleven van het idee dat de toen net aangetreden Franse president Sarkozy deze zomer lanceerde. Nu de regeringsleiders het eindelijk eens waren geworden over een nieuw Europees Verdrag, was het volgens Sarkozy tijd voor Europa zich te richten op de toekomst.

In andere hoofdsteden werd enigszins vermoeid gereageerd: Weer een toekomstplan! Was niet juist afgesproken dat Europa zich in het vervolg meer moest gaan bezighouden met concrete zaken die de burgers direct raken? En was dit niet een ingewikkelde constructie om straks als Europese Unie alsnog Turkije buiten de deur te kunnen houden – een verkiezingsbelofte van Sarkozy.

In de laatste ontwerptekst voor het besluit worden de woorden ‘grenzen van Europa’ zorgvuldig vermeden. Dit was een eis van Groot-Brittannië dat binnen de EU één van de grootste voorstanders is van een Turks lidmaatschap van de Unie. Ook zal de reflectiegroep zich niet bezighouden met institutionele zaken, verzekerde Verhagen de Tweede Kamer gisteren. Dat is immers net allemaal geregeld in het Europees Verdrag.

Wat dan wel? De ontwerptekst noemt zaken als de toekomst van het Europees sociaal model, het klimaat, energie en de strijd tegen internationale misdaad en terrorisme. Hierop moet de nog samen te stellen reflectiegroep zich dus bezinnen. Zoals Verhagen gisteren zei: „Reflectie is geen stilte, maar nadenken over wat je zegt”.