Erwtensoep

Voor 5 - 6 personen: 500 g spliterwten 2 schouderkarbonades of 500 g sparerib 1 ui 1 laurierblaadje zout, peper 2 kruimig kokende aardappelen 1 knolselderij 2 - 3 preien 3 - 4 eetlepels fijngesneden bladselderij 1 rookworst

Volgens onderzoek wordt in Nederland met de Kerst veel gegourmet, al is ook steengrillen in trek. Makkelijk natuurlijk, want je kunt zelf kiezen wat van je gading is. In de supermarkt waar ik winkel waren dit weekend de kaasfonduepakken niet aan te slepen. Kennelijk vieren veel gezinnen pakjesavond graag met een stevige bodem in de maag. Andere gezinnen houden het deze maand traditioneel op erwtensoep. Een recept voor erwtensoep komt altijd van pas.

Spliterwten hoeven niet geweekt te worden en zijn sneller gaar dan de grauwe erwten uit vervlogen tijden. Als vlees werd vroeger vaak hamschijf (Duits: Eisbein) gebruikt, maar dat doet er minstens twee uur over om gaar te worden. Sparerib is ook geschikt. Of schouderkarbonades, maar let dan op de botjes: daar zitten vaak splinters aan.

Pel en snipper de ui. Breng in een ruime pan 2,5 liter water met de erwten, de snippers ui, het vlees, het laurierblad en 2 theelepels zout aan de kook. Schep met een spaan het bovendrijvende schuim eraf. Leg een deksel op de pan en laat de soep drie kwartier zachtjes koken. Maak intussen de groenten schoon. Schil de aardappelen en de knolselderij en snijd ze in dobbelstenen. Maak de prei schoon en snijd die in smalle ringen. Zelf doe ik geen wortel in de soep, maar als u dat leuk vindt voor de kleur moet u het vooral niet laten. Neem het vlees uit de pan en laat het iets afkoelen. Haal het bot weg en snijd het vlees in stukjes. Doe die samen met de stukjes aardappel, prei en knolselderij en met de bladselderij in de soep. Slagersrookworst die nog niet gaar is kan op dit moment ook in de soep. Is de worst wel gaar, snijd hem dan in plakjes. Laat de soep nog 20 tot 30 minuten koken. Verwarm de plakjes worst de laatste 10 minuten mee. Roer de soep goed tot hij gebonden is. Op smaak brengen met zout en peper. Serveer er blokjes of sneetjes geroosterd brood bij.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: Kip in marsalasaus