Eerder huidziekte door betere afweer

Rotterdam. Wie een goede aangeboren bescherming heeft tegen huidinfecties, heeft een grotere kans op de ziekte psoriasis. Dat blijkt uit de vondst van risicogenen voor deze veelvoorkomende huidziekte. In het deze week verschenen tijdschrift Nature Genetics laten Britse, Duitse en Nederlandse onderzoekers zien dat psoriasispatiënten meer defensines produceren dan andere mensen. Dit zijn eiwitten die bacteriën en schimmels onschadelijk maken. Een hoge concentratie defensines is goed voor de afweerfuncties in de huid, maar vergroot blijkbaar ook de kans op overmatige ontstekingsreacties - en dus op psoriasis. Psoriasis is een ziekte waarbij de oude huidcellen in een ontstekingsreactie versneld worden afgestoten. Een op de vijftig Europeanen heeft last van de huidziekte, die rode schilfers op vooral kruin, ellebogen en knieën veroorzaakt. Het idee dat psoriasis de `andere kant van de medaille` is van een actief immuunsysteem, zou kunnen verklaren waarom de ziekte zo algemeen is: er is een evolutionair voordeel om de ziekte te hebben. Anderzijds zijn defensines slechts een klein onderdeel van de afweer, terwijl immuunreacties van patiënten ingrijpend veranderd zijn.