Doekle en zijn vriendjes

Dat Annemarie Jorritsma, Eelco Brinkman, Geert Mak en Erica Terpstra stuk voor stuk lieve, keurige mensen zijn, dat weten we. Dat ze zich achter het anti-verWilderingsinitiatief van Doekle Terpstra scharen, is dus niet erg opzienbarend.

Maar die mensen wonen in wijken waar alleen op 5 december iemand met een ander tintje passeert. Wie je in de discussie wilt horen zijn die half miljoen Wildersstemmers. Die mensen zonder eigen Wikipedia-lemma. Waar is dat plebs nu precies zo pissed over? Blijkbaar gaat het om iets fundamenteels, waar andere politici nog altijd niet aan durven, anders hadden zíj die negen zetels wel gehad.

Zolang die politici die kiezers niet weten te betrekken, is Wilders’ aanwezigheid van cruciaal belang, op dezelfde manier als Fortuyn dat was: als thermometer in de bibs van het volk, van die wereld waar al die hoogopgeleide televisiefähige Terpstra’s en Makken geen flauw benul van hebben.

Daarnaast wil je die moslims nou eindelijk wel eens horen. Hoe lezen zij die Koranteksten die oproepen tot religieus gesanctioneerd geweld? Moet eerwraak volgens de Nederlandse wet bestraft worden? Wat doe je als jouw religieuze wetten in strijd blijken met de wetten van je woonplaats? En, waar of niet waar: schaarsgeklede Nederlandse meisjes zijn hoeren, islamitische vrouwen heiligen?

Allemaal geen onbelangrijke vragen, in een land waar een door religie geïnspireerde moord is gepleegd, en mensen bedreigd worden vanuit religieuze overtuigingen. (En dat is pas de echte ‘ondermijning van de democratie’ die Doekle de volksvertegenwoordiger van de PVV verwijt.)

Als Doekle en z’n vriendjes zo’n ‘maatschappelijke discussie’ tussen Wildersstemmers en moslims willen entameren, dan is dat schitterend. Het ziet er alleen naar uit dat het vooral een club is die zich met opgeheven neus distantieert van die ver-schrik-ke-lijke Wilders, en daarmee de wrok negeert van het deel van de samenleving dat hij vertegenwoordigt. Doekle is, om zijn eigen woorden te gebruiken, een ‘splijtzwam die bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet’, namelijk de anti-verWildering-autochtonen en de Wildersstemmers.

Christiaan Weijts

Schrijver van het boek ‘Art. 285b’.