Dimlicht aan – of uit

De Europese Commissie heeft besloten automobilisten niet te verplichten hun dimlicht aan te doen overdag. Motorrijders zouden door het dimlicht minder zichtbaar zijn in het verkeer. In Nederland doen veel mensen hun lichten zelf aan, uit veiligheidsoverwegingen. Moet het licht nu aan of uit?

De beslissing om het licht niet te verplichten kwam na een poging om de Europese regelgeving voor verlichting bij motorvoertuigen te harmoniseren. In landen als Denemarken en Zweden is het gebruik van het dimlicht altijd verplicht. In Tsjechië, Litouwen en Polen moet het in de winter. En de Italianen en Hongaren steken de lampen aan buiten de bebouwde kom.

Een Europese verplichting komt er voorlopig niet. Zoltan Kaltasay, adjunct-directeur Energie en Transport, deelde dit onlangs mee op de jaarlijkse bijeenkomst van motorfietsproducenten (ACEM). „De Europese Commissie houdt rekening met de bezorgdheid van motorrijders om hun beperkte zichtbaarheid. We denken wel aan aangepaste daglichten voor nieuwe wagens.” Virginie Peters van de Federation of European Motorcyclists’ Associations (FEMA) zegt dat motorrijders niet tegen het gebruik van dimlichten zijn, wel tegen een Europese verplichting. „In Scandinavische landen als Zweden en Denemarken wordt het om drie uur in de namiddag donker. Daar is verlichting nodig voor de veiligheid. Maar in andere landen gaat de zichtbaarheid van motorrijders er zo op achteruit. Daarom willen we de nationale verschillen behouden en geen harmonisatie.”

Rino Brouwer van TNO spreekt de motorrijders tegen. „Experimenten die wij hebben uitgevoerd in 2004 tonen geen verminderde zichtbaarheid voor motorrijders. Dat zijn ook de bevindingen van onze Noorse collega’s van het Institute of Transport Economics in Oslo. Die hebben alle Europese onderzoeken vergeleken.”

Bij de ANWB blijft het advies aan Nederlandse automobilisten hetzelfde: „Volgens ons is het met koplampen aan veiliger voor allebei, motorrijders en automobilisten. Je ziet elkaar veel sneller”.

Sofie Vanlommel

Alle Europese onderzoeksrapporten over dimlicht via nrc.nl/europa