Dik kind heeft later hoger risico op hartziekte

Zware kinderen hebben, eenmaal volwassen meer kans op een hartaanval.

Dat blijkt uit de grootste studie ooit naar de gevolgen voor het hart van overgewicht op de kinderleeftijd. In het onderzoek, vandaag verschenen in The New England Journal of Medicine, zijn gegevens van 289.000 Denen gebruikt.

Het zwaarste kind in een klas op de basisschool heeft als volwassene zo’n 15 tot 35 procent meer kans op hartklachten dan leeftijdsgenoten met een ‘gemiddeld’ gewicht. Dat effect is relatief klein vergeleken met andere hartrisico’s. Roken, of als volwassene een te dikke buik hebben, zijn veel ongezonder: die verhogen de kans op een hartaanval met 100 procent.

VU-hoogleraar Remy HiraSing, gespecialiseerd in overgewicht bij kinderen, zegt: „Maar ik verwacht dat het risico nog wel groter zal blijken, als de deelnemers langer gevolgd worden.” Zulk onderzoek, naar de gevolgen van roken wel gedaan, bestaat nu nog niet voor overgewicht bij kinderen.

Voor de volksgezondheid zijn de effecten van de zware jeugd aanzienlijk. Momenteel is een kleine 15 procent van de kinderen en jongeren in Nederland te dik.

In de afgelopen decennia zijn wereldwijd vier vergelijkbare onderzoeken gedaan. Uit drie ervan bleek dat overgewicht bij kinderen riskant was. Maar de nieuwe studie is veel groter, zodat er nauwkeuriger gemeten kon worden. HiraSing: „Dit is een bevestiging, al hadden we gehoopt dat het niet het geval was.”

De Denen ontdekten dat de nadelen van een hoog gewicht toenemen naarmate de kinderen ouder worden. De zwaarste zevenjarigen merkten daar als volwassene niet zoveel van, maar bij zware dertienjarigen was er wel een duidelijk effect op het hart.

De in Kopenhagen werkzame epidemioloog Jennifer Baker, auteur van de studie, zegt erover: „Bij jongere kinderen is er dus nog kans om hun toekomstige gezondheid te verbeteren.”

De reden dat zware pubers meer risico lopen, vermoeden de onderzoekers, is dat die vaker echt een dikke buik hebben. Daarnaast heeft een zware puber meer kans om een zware volwassene te worden. Hoogleraar HiraSing denkt dat ook meespeelt dat zware pubers simpelweg meestal al jaren te dik zijn.