Dertien doden bij aanslag in Afghanistan

Kabul. Bij een zelfmoordaanslag op een legerbus in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn gisteren zeker dertien mensen gedood. De slachtoffers zijn zes militairen en zeven burgers. De dader reed met zijn auto met explosieven in op de bus tijdens de ochtendspits in het zuidwesten van de stad. De aanslag gebeurde op de tweede dag van het bezoek van de Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, in Kabul.

Getuigen zeggen dat de bus volledig uiteen werd gereten. Er vielen twintig gewonden.

Op de eerste dag van Gates’ bezoek werd ook al een aanslag gepleegd, op een konvooi van de NAVO in de buurt van het vliegveld. Een zegsman van de Talibaan sprak over een „welkomstgebaar”. Zeker 22 mensen raakten daarbij gewond. Geen van de NAVO-militairen was onder de slachtoffers.

Politie en militairen zijn ook in hoofdstad Kabul steeds vaker het doelwit van aanslagen, vermoedelijk uitgevoerd door de Talibaan. In juni vielen in Kabul 24 doden bij een aanslag op een bus met agenten, op 29 september dertig doden (28 Afghaanse militairen en twee burgers) en op 2 oktober elf doden, eveneens bij een aanslag op een bus met politieagenten. Anderhalve week geleden werden even buiten de hoofdstad negen burgers en een Italiaanse militair gedood door een zelfmoordaanslag bij de opening van een brug.

Naar schatting zijn de afgelopen twee jaar in totaal meer dan 10.000 mensen gedood in heel Afghanistan. Daarbij valt op dat de laatste maanden ook meer aanslagen plaatsvinden in het noorden, dat tot dusver bekend stond als relatief rustig. Deze week nog vroeg de Afghaanse legerleider Bismillah Khan Gates om meer adviseurs, trainers en materieel om de Talibaan te kunnen bestrijden.

Tsjechië verklaarde gisteren de aanwezigheid in het kader van de NAVO-missie in Afghanistan uit te breiden van 230 tot 415 militairen. Van hen worden tachtig naar de provincie Uruzgan gezonden, waar ook Nederlandse troepen zijn gestationeerd. (AFP, Reuters, AP)