Crème beschermt kale muizen tegen huidkanker

rotterdam, 6 dec. Het is een soort zonnebrandcrème, maar met een toevoeging die een kankergen weer normaal laat functioneren. Labmuizen krijgen minder tumoren na een smeerbeurt met de crème, zo staat deze maand in The Journal of Clinical Investigation. Kale muizen die elke week twee keer werden bestookt met een kankerverwekkende dosis UV-B, hadden acht maanden later elk zo`n zestien huidtumoren. Met de experimentele crème, een half uur voor het `zonnebaden` opgesmeerd, kregen de muizen er maar zes. In de crème zit een molecuul van het farmabedrijf Pfizer. Dat herstelt de normale werking van gemuteerd p53, een van de belangrijkste kankereiwitten. Of de crème bij mensen werkt moet nog blijken. De studie werd gedaan door onderzoekers van het Amerikaanse National Cancer Institute.