Chinees bod op Rio Tinto is vondst media

Het grootste staalbedrijf van China, Baosteel in Shanghai, heeft vandaag ontkend zich rechtstreeks te mengen in de overnamestrijd tussen de twee mijnconglomeraten BHP Billiton en Rio Tinto.

Volgens president-directeur Xu Leijiang heeft hij nooit gezegd dat hij van plan is een bod van 200 miljard dollar (137,3 miljard euro) uit te brengen op het Australisch-Britse Rio Tinto om te voorkomen dat het eveneens Australisch-Britse Billiton de nieuwe eigenaar wordt.

„Ik heb dat niet gezegd. Dat was een uitvinding van de media”, zei Xu vanochtend in Shanghai Securities News, het officiële dagblad van de beurs van Shanghai. Eerder deze week meldde 21-st Century Business Herald , een financieel dagblad met een solide reputatie, uit de mond van Xu dat Baosteel „zeer waarschijnlijk” een bod op Rio Tinto zou gaan uitbrengen.

BHP Billiton in Australië heeft medio november een vijandig bod van 138,1 miljard dollar op het Brits-Australische Rio Tinto uitgebracht, dat door Rio Tinto meteen van de hand werd gewezen.

China, de grootste afnemer van ijzererts in de wereld, is ter wille van de concurrentieverhoudingen en de prijsvorming tegen een bundeling van twee van de drie grootste mijnbedrijven ter wereld – net als trouwens staalbedrijven in Japan, Zuid-Korea en Europa tegen zijn.

De ontkenning van de eerdere uitspraken volgt nadat in de financiële media Australische en Britse staalautoriteiten hebben duidelijk gemaakt dat zij niet alleen tegen een – afgedwongen – verkoop van Rio Tinto aan Billiton zijn, maar ook tegen een overname van Rio Tinto door een Chinees semistaatsbedrijf.

Analisten in Shanghai denken dat men bij Baosteel met het idee van een overname heeft gespeeld, maar tot het inzicht is gekomen dat zowel de Australische regering als de Britse staalautoriteiten niet zouden hebben geaccepteerd dat een bedrijf dat eigenaar is van strategische grondstoffen, in Chinese handen zou komen.

Billiton in Melbourne intussen handhaaft het bod op Rio Tinto en tracht de verontruste staalbedrijven en regeringen van China, Japan en Korea – de grootste afnemers van door Billiton gewonnen ijzererts – te overtuigen van het nut van de creatie van één groot mijnbedrijf dat de ijzererts, koper en goudvoorraden in de wereld controleert.