Bush schrijft brief aan leider N-Korea

De Amerikaanse president George W. Bush heeft een brief geschreven aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il. Over de inhoud is nog niets bekendgemaakt, maar het is voor het eerst dat de Amerikaanse president zich rechtstreeks wendt tot het bewind in Pyongyang.

De brief is eerder deze week in Pyongyang door de Amerikaanse gezant Christopher Hill overhandigd aan de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Pak Ui-chun, melden de staatsmedia daar vandaag. In de Noord-Korea wordt het schrijven opgevat als een nieuw teken van toenadering.

In 2002 deelde Bush het geïsoleerde Noord-Korea nog in bij de ‘As van het Kwaad’. In hetzelfde jaar noemde hij Kim Jong-il in een besloten bijeenkomst met Republikeinse senatoren „een haatdragende pygmee die zich gedraagt als een verwend kind aan tafel”.

Hill is de belangrijke Amerikaanse onderhandelaar in het zes-partijenoverleg over beëindiging van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. Daaraan doen ook China, Rusland, Japan en Zuid-Korea mee. Pyongyang zei de afgelopen jaren juist kernwapens te ontwikkelen wegens de aanhoudende Amerikaanse vijandigheid en militaire dreiging jegens Noord-Korea. Het bewind hamerde daarbij steeds op de noodzaak van bilaterale onderhandelingen met de VS over een vredesverdrag.

De onderhandelingen over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma kwamen begin dit jaar in een stroomversnelling. Christopher Hill was deze week drie dagen in Noord-Korea. Hij bezocht onder andere de kerncentrale bij Yongbyon die Noord-Korea heeft stilgelegd. Hill zei gisteren in Peking dat de daadwerkelijke ontmanteling en afbraak van de installaties bij Yongbyon deze maand nog kan worden afgerond, zoals eerder werd toegezegd.

In het afgelopen februari gesloten raamakkoord van het zes-partijenoverleg wordt gesproken over de mogelijkheid van directe vredesonderhandelingen tussen de VS en Noord-Korea. Voorheen weigerde Bush zulke gesprekken. Zijn brief onderstreept dat afscheid is genomen van dat beleid. Noord-Korea’s eerste bekommernis is dat het wordt geschrapt van de VS-lijst van terreurstaten. (BBC)