Bij Nova op tournee doet het jonge publiek volop mee

Twan Huys interviewt Hans Teeuwen voor een publiek van 200 studenten. Die óók vragen mogen stellen. De proefopname wordt vanavond halsoverkop uitgezonden.

Twan Huijs en Hans Teeuwen in Nova College Tour. Foto Taco van der Eb Twan Huijs en Hans Teeuwen in ‘Nova College Tour’. Foto Taco van der Eb Leiden, Hans Teeuwen en NOVA-presentator Twan Huys tijdens tv opnames. Op maandag 19 november om 17.00 uur neemt de omroep NPS een pilot op van het spiksplinternieuwe programma Nova College Tour met als hoofdgast Hans Teeuwen. Het tv programma Nova College Tour duurt veertig minuten en gaat op tournee langs alle universiteiten in Nederland. NOVA-presentator Twan Huys interviewt gasten uit de politiek, media, cultuur en wetenschap. De eerste gast en de eerste stop van de Nova College Tour is Hans Teeuwen in het LAK Theater aan de Universiteit van Leiden.NOVA komt op het derde net met een nieuw programma: NOVA College Tour. Daarin gaan de makers op tournee langs universiteiten in Nederland. NOVA-presentator Twan Huys interviewt, samen met het publiek, gasten uit de politiek, media, cultuur en wetenschap.
De eerste gast, op 6 december (20.30 uur, Nederland 3), is cabaretier Hans Teeuwen. Hij komt langs in het LAK Theater van de Universiteit van Leiden. In de zaal zitten een paar honderd studenten die zich actief met het gesprek bemoeien. ©Taco van der Eb Eb, Taco van der

Twan Huys heeft het idee ontleend aan de townhall meetings die hij kende uit de Amerikaanse verkiezingen: een presidentskandidaat, een interviewer en een zaal vol publiek dat eveneens vragen kan stellen. In diverse Amerikaanse tv-programma’s is de formule inmiddels gekopieerd met gasten uit alle hoeken van de maatschappij en publiek dat uit studenten bestaat. College tour heet het daar.

Zoiets zou ook op de Nederlandse televisie moeten kunnen, meende Huys. „Bovendien werd ik bij mijn terugkeer in Nederland voor het eerst geconfronteerd met Nederland 3, met heel veel Spuiten en slikken en De Lama’s waarmee een jonger publiek wordt aangesproken. En ik dacht: waarom is daar niet óók een programma met mensen van diezelfde leeftijd die redelijk hoog zijn opgeleid?”

Het resultaat, Nova College Tour, is nadrukkelijk gekoppeld aan de rubriek Nova waarvan Huys presentator is. Een strategische beslissing, aldus hoofdredacteur Carel Kuyl: „Het publiek van de traditionele nieuws- en actualiteitenrubrieken is aan het vergrijzen. Het is moeilijk met serieuze informatie een overwegend jong publiek te bereiken. Maar toch blijkt Nova voor jongeren een goede naam te hebben, ook al kijken ze niet. Daarom vond ik het een goed idee die naam in de programmatitel te gebruiken, zodat Nova op hun netvlies blijft.”

Half november maakte Huys een proefopname met Hans Teeuwen, die hij eerder in New York had ontmoet toen de vrienden van Theo van Gogh daar waren voor de opnamen van de Amerikaanse versie van diens film Interview. „Ik dacht: ik probeer het gewoon”, aldus Huys. „En hij zei ja. Misschien mede omdat ik er meteen bij heb gezegd dat het om een pilot ging die waarschijnlijk niet eens zou worden uitgezonden. Dat maakte hem extra ontspannen.”

Het gesprek werd opgenomen in het LAK Theater in Leiden, onderdeel van de Leidse Universiteit, met zo’n 200 studenten. „Studenten zijn leuk en alert publiek”, zei Teeuwen na afloop in de universiteitskrant Mare. Tijdens de opnamen sprak hij vrijuit over de kritiek van Freek de Jonge („Freek wie?”) op de huidige cabaretgeneratie, over zijn eigen motivatie („ik sta daar niet om een publiek op te voeden, dat moeten ze zelf maar doen”) en over de vrijheid van meningsuiting die sinds de moord op Van Gogh een belangrijk thema voor hem is geworden.

De proefaflevering ging naar Roek Lips, netmanager van Nederland 3, met de vraag of hij volgend jaar een Nova College Tour-serie wilde uitzenden. Lips reageerde onmiddellijk: hij wilde niet alleen dat er zo snel mogelijk een serie zou komen, maar hij wenste ook die proefopname uit te zenden. In zijn schema was nog ruimte op 6 december. „Als je deze pilot wilt uitzenden, moet je daar inderdaad niet te lang mee wachten”, beaamt eindredacteur Jan Mom. „Er komen allerlei onderwerpen ter sprake die nogal actueel zijn. Dat is natuurlijk gauw achterhaald.”

Maar eerst moest uiteraard aan Hans Teeuwen toestemming worden gevraagd voor de uitzending. Pas toen die er was, kon het programma te elfder ure in het schema worden geplaatst – toen de omroepgidsen van deze week al ter perse waren. Daarom staat in de programmabladen ten onrechte dat vanavond de documentaire Super size me wordt uitgezonden.

Een tweede aflevering (met Jan-Jaap van der Wal) is volgende week donderdag te zien. En in januari volgen er nog drie. „Maar we hopen natuurlijk dat we er nog meer kunnen maken”, zegt Jan Mom. „Het kan nog wat levendiger en spannender dan in de eerste uitzending, maar toen was het allemaal nog nieuw voor ons.”

Nadrukkelijk laten de makers weten dat het niet de bedoeling is uitsluitend cabaretiers te gast te hebben. Integendeel. Ter illustratie vertelt Twan Huys dat voor een van de januariafleveringen Wouter Bos en Jan Peter Balkenende zijn uitgenodigd, om ten overstaan van VU-studenten terug te keren naar hun vroegere studieomgeving. Ook heeft Huys contact gelegd met het John Adams Institute om een Amerikaanse presidentskandidaat te strikken. „De gasten moeten uit alle hoeken van de maatschappij komen”, zegt hij.

Vanavond Nova College Tour, 20.25 u, Nederland 3.