BBC krijgt gelijk in blasfemie-kwestie

Voorstanders van de vrijheid van meningsuiting beleefden gisteren een goede dag. Een Brits gerechtshof bepaalde dat het niet past theaters of omroepen die live opvoeringen bieden te vervolgen wegens godslastering. Daarmee lijkt een einde gekomen aan pogingen van streng christelijke organisaties om de BBC alsnog veroordeeld te krijgen wegens de uitzending van het programma ‘Jerry Springer – The Opera’ begin 2005.

De uitzending, waarin christenen en het fenomeen talkshow regelmatig op de korrel werden genomen, ergerde veel kijkers. De makers lieten onder meer de figuur van Jezus opdraven als gast in een praatprogramma. De BBC ontving in totaal 63.000 klachten.

De rechters van het hof stelden dat het redelijk was de omstreden opera niet als godslasterlijk te beschouwen omdat deze niet tegen het christendom was gericht maar een parodie was op het genre van praatprogramma’s, zoals dat van de Amerikaan Jerry Springer.

„Dit is een belangrijke beslissing voor de verdediging van de vrijheid van meningsuiting”, stelde de BBC naderhand in een verklaring. Ook Liberty, een groep die zich sterk maakt voor de burgerrechten, toonde zich verheugd.

De advocaat van Christian Voice, die BBC-chef Mark Thompson had willen aanklagen, reageerde teleurgesteld. Volgens Mark Mullins komt de uitspraak erop neer „te zeggen dat godslastering van weinig of geen belang is in de hedendaagse samenleving.” Hij had voor het hof betoogd dat het ging om de verdediging van de constitutie van de natie „die is gebaseerd op het christelijke geloof”.