AZ in slotfase onderuit bij FC Nürnberg

AZ heeft zijn eerste nederlaag in het UEFA-Cuptoernooi geleden. De ploeg verloor met 2-1 bij Nürnberg en heeft nu in de laatste wedstrijd een zege nodig tegen het Engelse Everton om te overwinteren in het toernooi.

Bij AZ keerde doelman Boy Waterman terug in de selectie. Hij bleek voldoende hersteld van een blessure aan het linker bovenbeen waardoor hij afgelopen weekeinde niet kon spelen in de verloren wedstrijd bij FC Twente, de oude club van Nürnberg-coach Hans Meyer. De Braziliaanse spits Ari is Europees nog steeds geschorst, dus kreeg de Italiaan Graziano Pellè van Louis van Gaal een kans in de aanvalslinie, naast de Belg Moussa Dembéle.

Het was de jonge Belgische international die de wedstrijd na een half uur openbrak. Hij plaatste een subtiel hakballetje naar Demy de Zeeuw, die vrij kon oprukken. Oog in oog met de Tsjechische doelman Jaromir Blasek werkte hij koel af: 1-0.

AZ had tien minuten later pech toen een hakje van verdediger Kew Jaliens op de paal terechtkwam, na een vrije trap van Simon Cziommer. Even voor rust ontsnapte AZ aan de gelijkmaker, toen Angelos Charisteas alleen voor Waterman opdook. Maar de voormalige spits van Ajax en Feyenoord bleek minder koel dan De Zeeuw en plaatste de bal een meter naast het doel.

In de tweede helft probeerde Nürnberg onder impuls van de ingevallen Slovaak Marek Mintal meer druk te zetten, maar veel gevaar leverde dat aanvankelijk niet op. De Bosnische international Zvjezdan Misimovic en Mintal verzuimden goeie kansen af te maken, Waterman moest een paar fraaie reddingen verrichten. Zeven minuten voor tijd viel toch de gelijkmaker, toen de voor Barry Opdam ingevallen Milano Koenders Saenko liet lopen en Mintal liet scoren. Een minuut later kreeg Mintal alweer een vrije schietkans en werd met zijn tweede van de avond de held van de wedstrijd: 2-1.

AZ en Nürnberg hebben nu beide vier punten. AZ speelt de laatste wedstrijd tegen groepswinnaar Everton, Nürnberg moet naar het al uitgeschakelde Larissa.

Bekijk alle uitslagen en standen op www.uefa.com