Air France en KLM willen Alitalia kopen

Air France-KLM wil de noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia overnemen. Dit heeft de Frans-Nederlandse onderneming vandaag bekendgemaakt.

Het gaat om een niet-bindend bod. De Italiaanse raad van bestuur zal zich daar de komende dagen over buigen. Een woordvoerder van Air France-KLM wil niet zeggen hoe hoog de overnamesom is. Rond de eeuwwisseling werkte KLM al anderhalf jaar met Alitalia samen. Dat was geen succes.

Grote concurrent in de strijd is Lufthansa. Maar de Duitse maatschappij liet vandaag weten nog geen bod te hebben uitgebracht. Morgen loopt de termijn af waarop gegadigden zich konden melden voor overname van het staatsbelang van 49,9 procent in Alitalia. De Italiaanse prijsvechter Air One komt mogelijk met een tegenbod.

Alitalia is al jaren verlieslijdend. Het bedrijf legt nu naar schatting 2 miljoen euro per dag toe op zijn bedrijfsvoering. De Italiaanse regering zette vorig jaar zijn aandeel ook al in de etalage, maar alle gegadigden, waaronder het Russische Aeroflot, trokken zich terug.

„De omstandigheden zijn sindsdien verbeterd”, zegt de woordvoerder van Air France-KLM. „Alitalia is nu bereid bestemmingen te schrappen en de vloot te saneren. Ook is er een besluit genomen over de belangrijkste ‘hub’ van het bedrijf. Dat is Rome geworden en niet Milaan.” Maar hij benadrukt dat de overname nog lang niet zeker is. „De opstelling van de Italiaanse regering en

de vakbonden is cruciaal.” De bonden en linkse partijen in Italië hebben steeds aangegeven dat de verkoop van Alitalia alleen mag doorgaan als dit niet gepaard gaat met een groot verlies aan arbeidsplaatsen. Premier Prodi zei gisteren: „,Het gaat er om een bedrijfsplan te realiseren dat Alitalia saneert en versterkt. De Italianen moeten een efficiënte maatschappij krijgen.’’

Wie als winnaar uit de biedingsstrijd komt is onzeker. De leiding van Alitalia zou het meest voelen voor Air France-KLM. Air One zou de voorkeur hebben van de vakbonden, omdat deze maatschappij maar 2.500 banen zou willen schrappen, tegen zeker 3.500 bij Air France-KLM.

Vanaf vandaag buigen de leiding van Alitalia en de meerderheidsaandeelhouder van de luchtvaartmaatschappij, het Italiaanse ministerie van Financiën, zich over het bod. Op 15 december zal één partij worden uitgenodigd om exclusief in onderhandeling te treden. Op de Italiaanse beurs ziet men het onderhandelingsproces met vertrouwen tegemoet. Het aandeel Alitalia steeg vandaag met 4,44 procent

Meer over de overname op nrc.nl/alitalia

Alitalia, pagina 17