1 Spel

Qwirkle Mindware, € 30, 2-4 pers. importeur: www.denkspellen.nl)

Als vervloeking van eigen stommiteit en intense vreugde over eigen slimheid elkaar in snel tempo afwisselen, weet je: dit spel is oké. Zo ook Qwirkle. En het ziet er ook nog goed uit, met zijn ferme symbolen op stevige houten blokken. Hier is een prima toevoeging aan de moderne trend van puzzelige legspellen (zoals Blokus, Meander, Katamino, Kaleidoscope). Qwirkle oogt gelijk bekend: het is een soort kruising tussen Set en Rummikub, maar met weer een geheel eigen dynamiek. Er zijn zes symbolen in zes verschillende kleuren, op die mooie houten stenen, en je mag rijtjes leggen van dezelfde kleur of van hetzelfde symbool, maar nooit dubbele in één rijtje. Als je aanlegt aan lange rijtjes krijg je meer punten. Wie een rijtje compleet maakt (zes stuks) krijgt een bonus. Flink piekerwerk, maar van het fijne soort omdat het toeval ook een grote rol speelt.

Je leert het zo, en het is berespannend. De twee acht- en negenjarigen die toevallig in huis waren toen Qwirkle binnenkwam, toonden zich direct gegrepen. ‘Een tien-plus!’ zeiden ze na afloop in koor. En het fijne is: je kunt elkaar óók dwarszitten. (HS)