VN geven militaire steun aan Congo

De vredesmacht van de Verenigde Naties in Congo is bereid militaire steun te verlenen aan het Congolese regeringsleger in zijn strijd tegen de rebellen in de provincie Noord-Kivu. De regeringstroepen, die gisteren een grootschalig offensief zijn gestart, meldden vanochtend de inname van het rebellenbolwerk Mushake, een stad veertig kilometer ten noordwesten van de provinciehoofdstad Goma in Noord-Kivu.

De VN-militairen zijn gereed om „ondersteunende vuurkracht te verschaffen,waaronder artilleriebeschietingen en luchtsteun”, zei een woordvoerder van de VN-macht Monuc gisteren tegen de BBC. Monuc, dat vijftienduizend manschappen telt, verleent tot dusverre alleen logistieke steun aan het Congolese leger.

Militaire steun van een VN-macht aan strijdende partijen geldt als uitzonderlijk. De blauwhelmen worden doorgaans geacht te fungeren als buffer tussen de rivaliserende partijen.

In Congo heeft Monuc echter al eerder gewapend ingegrepen in het conflict. In 2005 doodden Pakistaanse VN-militairen zeker vijftig militieleden in het oostelijke district Ituri. De actie vond plaats in reactie op een aanval op de VN-macht.

Het Congolese leger vecht in Noord-Kivu tegen de rebellen van generaal Laurent Nkunda, de zelfverklaarde beschermheer van de etnische Tutsi’s die bedreigd worden door Hutu’s die na de genocide van 1994 van Rwanda naar buurland Congo zijn gevlucht. In oktober zegde Nkunda een wapenstilstand met de regering op. (AFP)