Vlinderachtig vibrerend

Agua De Annique: Air Agua Recordings, distr. Rough Trade ****-

cd pop

Agua De Annique: Air

Agua Recordings, distr. Rough Trade

Anneke van Giersbergen zal goede redenen hebben gehad om The Gathering van hun frontvrouw te beroven, maar muzikale meningsverschillen zijn het punt niet geweest. Het geluid van haar nieuwe project Agua De Annique wijkt op het eerste gehoor niet ongelooflijk veel af van wat haar vroegere band presteerde. Ook al doordat haar kraakheldere, vlinderachtig vibrerende stem altijd gezichtsbepalend was bij The Gathering, de band die zich door de jaren heen ontwikkelde van pure metal via een vroege gothic-variant naar een veel atmosferischer geluid.

Maar bij nadere beschouwing draait het bij Anneke toch meer om het liedje – haar eigen liedje, en dat maakt het verschil. Zeker omdat ze die tegenwoordig op de piano schrijft. Het rocken is ze nog niet verleerd, maar juist dat ging haar in de Gathering-context net iets origineler af. De ‘kleine’ vormgeving van bijvoorbeeld openingsnummer Beautiful One of Take Care Of Me werkt dan nog het best. En nu is The Gathering weer aan zet.