Verlanglijstje: een renteverlaging

Raakt de kredietcrisis ook de Sint in zijn portemonnee?

De consument lijkt zich tot nu toe weinig aan te trekken van het onheil op de kredietmarkten. Het consumentenvertrouwen mag dan in september en oktober gedaald zijn, Sint heeft geen last van recessieangst. De sinterklaasuitgaven waren dit jaar weer hoger dan voorgaande jaren. In plaats van 760 miljoen euro (in 2006) spendeerden Sint en zijn Pieten dit jaar voor maar liefst 820 miljoen euro, zo becijferde de Nationale Winkelraad. Op het hoogtepunt van de koopgekte, afgelopen zaterdagmiddag, werden er 300 elektronische betaaltransacties per seconde uitgevoerd. De hele zaterdag was goed 8 miljoen transacties.

Veel van die transacties werden gedaan met de creditcard. En daar komt het ‘probleem’ voor de consument om de hoek kijken. Immers, over schulden op een creditcard wordt rente betaald. En met die rente is van alles aan de hand.

Morgen komt het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) weer bijeen om over de rente te spreken. Aanhoudende onrust op de kredietmarkten is aanleiding om de rente te verlagen. Zo kan het vertrouwen weer terugkeren, geld lenen wordt immers goedkoper, waardoor de haperende geldmarkt weer vlot getrokken kan worden.

Aan de andere kant dreigen een afremmende groei en een oplopende inflatie. Dat zou voor de ECB aanleiding zijn de rente ongemoeid te laten of te verhogen. Immers, de macro-economische situatie vraagt om een rem op inflatie, en dat kan door geld lenen duurder te maken.

De markt houdt rekening met een gelijkblijvende, of zelfs een iets oplopende Europese rente. Die geldmarktrente is in eerste instantie vooral van belang voor banken onderling, maar als die duurder uit zijn bij het lenen van geld, is het een kwestie van tijd voor die hogere tarieven ook doorberekend zullen worden aan de consument op de kapitaalmarkt.

Voor de sinterklaasinkopen komt deze waarschuwing te laat. Maar wie de schuldenlast met Kerst enigszins wil beperken, kan bij het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) terecht voor tips om de feestdagen financieel slim door te komen. Een greep uit de suggesties: stel een feestbegroting op, betaal zoveel mogelijk contant, koop niet al je cadeautjes in december en hou een Amerikaans feest – waarbij iedereen zijn eigen eten en drinken mee neemt.

Nog een lichtpuntje: een Europese renteverhoging maakt de euro sterker en de dollar nog zwakker. Zo wordt het aantrekkelijker om de kerstinkopen in de VS te doen. Over Amerikaanse feestjes gesproken.

Egbert Kalse