Van Basten stopt na EK bij Oranje

Marco van Basten stopt na het EK voetbal als bondscoach van Oranje. Hij heeft directeur betaald voetbal Henk Kesler van de KNVB gisteren laten weten dat hij met assistent John van ’t Schip toe is aan een nieuwe omgeving.

Kesler verklaarde dat hij het besluit van de 43-jarige bondscoach betreurt, maar respecteert. „Ik vind het jammer, maar waardeer dat ze ons tijdig hebben geïnformeerd. We hebben nu de tijd om te gaan werken aan de opvolging”, reageerde hij.

Evenals de leiding van de nationale voetbalbond wilden ook de spelers van het Nederlands elftal graag verder met Van Basten. „Ik denk dat we gebaat zijn bij continuïteit”, verklaarde Wesley Sneijder vorige maand. „Het is goed voor Oranje dat de bondscoach doorgaat”, viel Rafael van der Vaart hem bij.

Van Basten is naar eigen zeggen toe aan een nieuwe uitdaging. „Het is komende zomer na vier jaar tijd voor een nieuwe omgeving”, motiveerde de bondscoach zijn beslissing om na het EK te vertrekken. Van Basten, die een voorname kandidaat is voor het trainerschap van Ajax, ontkent dat hij al een akkoord met een club of een andere nationale bond heeft. „John en ik hebben absoluut geen idee wat de toekomst ons brengt. Het is ook geen tijd om terug te blikken, want we willen ons eerst richten op het toernooi van komende zomer”, aldus Van Basten in een persbericht.

Van Basten wekte de afgelopen weken nog de indruk dat hij veel voelde voor een langer dienstverband. „Ik denk ik dat veel van mijn spelers nog een keer Europees kampioen of wereldkampioen kunnen worden”, zei hij.

Oud-voetballer Van Basten trad in augustus 2004 aan als bondscoach. Als speler maakte hij furore bij Ajax en AC Milan, met het Nederlands elftal werd hij in 1988 Europees kampioen.

Afgelopen weekend was Van Basten nog met de bestuurders van de KNVB in Luzern, bij de loting voor het EK. Dat wordt volgend jaar juni in Zwitserland en Oostenrijk gehouden. Nederland treft daar in de eerste ronde wereldkampioen Italië, oud-wereldkampioen Frankrijk en Roemenië, dat in de kwalificatiereeks ook tegen Oranje speelde.