TNT schort zijn Duitse investeringen op

Postbedrijf TNT schort zijn investeringen in Duitsland op. Aanleiding is de mogelijke invoering van het minimumloon voor alle postbezorgers in de Bondsrepubliek. Dit heeft topman Peter Bakker gisteren gezegd. De voorziene samenwerking met de Duitse pakketdienst Hermes gaat hierom voorlopig niet door.

TNT zegt, vooruitlopend op de volledige liberalisering op 1 januari van de markten in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië, de concurrentie met Deutsche Post niet goed aan te kunnen als er in Duitsland een minimumloon voor bezorgers komt. „Wij zijn niet tegen het minimumloon”, zegt een woordvoerder van TNT. „Maar onze postbezorgers in Duitsland zijn parttimers. Je kunt van ons niet vragen hun hetzelfde loon te betalen als de fulltimers van Deutsche Post. Wij zien dit als een poging van de Duitsers om te elfder ure hun monopolie veilig te stellen.” TNT zegt onder die voorwaarden „geen goede bedrijfsvoering” te kunnen uitoefenen in Duitsland.

De invoering van het minimumloon voor alle postbezorgers in Duitsland is nog niet zeker. Een aantal instanties moet er nog over besluiten. In Nederland hebben bezorgers in vaste dienst recht op het minimumloon. Bezorgers met een contract krijgen een stukloon.

TNT wil in dit licht dat de liberalisering van de Nederlandse postmarkt wordt uitgesteld. Morgen buigt de Tweede Kamer zich opnieuw over de nieuwe Postwet waarin de liberalisering is vastgelegd. TNT zegt dat aan de voorwaarde (gelijke marktomstandigheden in de drie landen die per 1 januari de markt vrijgeven) niet meer wordt voldaan door de ontwikkelingen in Duitsland.

Ook de vakbonden zijn tegen de nieuwe Postwet. Ze vrezen uitholling van de positie van de postbezorgers. De bonden demonstreren morgen in Den Haag tegen de Postwet.

TNT en de bonden zijn het onderling oneens over de arbeidsvoorwaarden. TNT wil banen schrappen: van de ongeveer 58.000 arbeidsplaatsen moeten er de komende jaren zeker 6.500 tot 7.000 verdwijnen. Deze maatregel is volgens TNT nodig om beter te kunnen concurreren. Het bedrijf wil de overgebleven werknemers in een nieuwe cao tweeënhalf jaar geen loonsverhoging betalen. De bonden zijn hier fel op tegen en hebben TNT tot nu toe weten tegen te houden. Vorige week is afgesproken dat de bestaande cao tot 1 april wordt verlengd.