Televisie Voorkeur

actualiteiten

EénVandaag. Jos Brink heeft op zijn sterfbed een boek afgerond over de hulpsinterklaas. Het is een handboek hoe een goede Sinterklaas te zijn. Hij heeft zelf vaak als Sinterklaas opgetreden. Zijn pleegzoon Paul van Ewijk ging dan mee als Zwarte Piet. Nu gaat Van Ewijk op bezoek bij de Amsterdamse Sinterklaascentrale, waar voor het eerst de Gouden Klaas wordt uitgereikt. Een prijs voor mensen die iets bijzonders betekenen voor het sinterklaasfeest. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Gesprek met o.a. de eindredacteur van de donderdag te verschijnen biografie van de voetballer/trainer Willem van Hanegem, alias De Kromme. Verder aandacht voor de klimaattop in Bali met een reportage over ondernemer en multimiljonair Hans van der Woude die de milieuvervuiling wil terugdringen met een auto die rijdt op waterstof. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. De regering wil de Waddenzee op de werelderfgoedlijst van de Unesco hebben. Niet alle betrokken bewoners zijn daar gelukkig mee, sommigen vrezen een openluchtmuseum waarin geen paaltje meer in de grond mag worden geslagen. Verder een reportage over de bedrijventerreinen die maar uitbotten en in aantal toenemen, terwijl eigenlijk niemand dat wil. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

VPRO’s Import: Milosevic on trial. Eerste deel van tweedelige documentaire over de rechtzaak tegen de ‘slager van de Balkan’ Slobodan Milosevic, die op 11 maart 2006 stierf aan een hartaanval vlak voor het einde van een vier jaar durend proces, het grootste proces tegen oorlogsmisdaden sinds Neurenberg. Voor de documentaire werd meer dan 2000 uur gefilmd in een het gerechtshof van een speciaal UN Tribunaal in Den Haag. De aanklagers proberen onder grote tijdsdruk te bewijzen dat Milosevic rechtstreeks verantwoordelijk is voor de genocide op de Balkan. Milosevic blijft zich verdedigen en vertrouwt op zijn macht en in de mensen die voor hem werken om zijn naam te zuiveren. Het proces wordt steeds absurder en grotesker en de gezondheidsproblemen van Milosevic veroorzaken veel vertragingen in de rechtsgang. Ned.2, 23.30-0.35u.

Fanatisch, fundamentalistisch, fromm. Documentaire over de vroomheid, waarbij wordt onderzocht hoe die stroming in de recente geschiedenis voor een deel is verworden tot fundamentalisme en religieus fanatisme. ARD, 23.30-0.15u.

informatief

Joris Pakket Service. Joris Linssen bezorgt pakketten en verzamelt verhalen. Via het plaatselijke café van Velp komt Joris o.a. terecht bij de voormalige prins carnaval, een man die niet groter is dan 1 meter, Hugo, die van top tot teen is getattoeerd en een moeder die, door haar nier af te staan, haar zoon twee keer het leven heeft geschonken. Ned.2, 21.30-22.00u.

praatprogramma

MAX & Loretta. Gasten zijn het muziekduo Nick en Simon. Ze staan nummer één met hun single Pak maar m’n hand, hebben een real life soap en zijn de meest geboekte act van Nederland. Verder een onderzoek naar de populariteit van Sinterklaas bij allochtone gezinnen met commentaar van Ineke Strouken, werkzaam bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Ned.2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Gisteren aangekondigde, maar toen uitgestelde gesprek waarbij burgemeester Job Cohen in de huid van Joop den Uyl kruipt. Verder geeft schrijver Maarten ’t Hart zijn visie op gewicht verliezen en zingt nieuwslezer Jeanet Schuurman het nieuws. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Onder de gasten de fractievoorzitter van de VVD, Mark Rutte, die praat over het VVD-congres, aankomend weekend. Verder jazz-zanger Wouter Hamel, die veel succes heeft in Japan en DJ Kenneth, die vertelt hoe het gaat met zijn vriend, DJ Humphrey, die vastzit in Polen, omdat hij ervan verdacht wordt drie Polen te hebben neergestoken. Ned.1, 23.05-0.00u.

amusement

Man bijt hond. Bezoek aan een vrouw die te weinig geld heeft om sinterklaascadeaus voor haar kinderen te kopen en een reportage over de pijprokende Anneroos Meyboom die cafés bezoekt om andere vrouwen te overtuigen van het genot van het pijproken. Ned.2, 18.55-19.25u.

Andermans veren. Fragmenten uit de wereld van cabaret, theater en televisie. Aflevering: Sinterklaas. Fragmenten van o.a. Toon Hermans, Najib Amhali en Paul van Vliet. Gast in het theater bij presentator Kick van der Veer is Carol van Herwijnen. Ned.2, 20.55-21.25u.

sport

UEFA Cup Nurnberg-AZ. Rechtstreeks verslag met in de pauze een voorlopige analyse. Ned.3, 20.10-23.00u.