Sinterklaasgebak met mandarijn

Dit jaar is bij de Hema de sinterklaastompouce met mandarijnpareltjes nieuw.

De Hema wil er voor iedereen zijn, met Sinterklaas en met het Suikerfeest.

Een jonge vrouw met een zandkleurige hoofddoek om, oren en hals bedekt. Naast haar loopt een jongen van een jaar of acht, in het karretje dat ze voor zich uit duwt zit een jongetje van twee. Hij eet een cracker. „We gaan een verjaardagstaart uitzoeken”, zegt ze. Ze lacht verlegen en wijst naar haar kinderen. „Hun broertje wordt vandaag zes. We hebben hem niet meegenomen. Het moet een verrassing zijn.”

Ze gaan naar de gebakafdeling van de Hema op het Binnenhof in Amstelveen. Een grote Hema met een grote gebakafdeling, waar meer te koop is dan alleen het standaardassortiment. Dus de tompouce is er, de appelkruimelvlaai, de slagroomtaart. Maar er is ook een caramelschnitt, een chocoladetaart met frambozenmousse, een bosvruchtenvlaaitje. Bovenop de vitrine liggen stapels banketstaven, speculaasstaven, speculaasbrokken. Het is dinsdagmiddag 4 december.

Ze hoeven niet lang te kijken, de moeder en haar zoon van acht. Ze kiezen de pietenvlaai, met veel slagroom en een pietengezicht van marsepein, met gouden oorringen. Tien personen, 8 euro 50. „Mooi”, zucht het jongetje. „Heel mooi”, zegt zijn moeder. Ze kijkt hoe de verkoopster de vlaai voorzichtig in een doos schuift. Ze heet Saïda en ja, ze viert Sinterklaas, al sinds haar oudste naar school gaat. „Verjaardag én Sinterklaas”, zegt ze. „Het is druk. Maar de kinderen zijn blij.” En met die pietenvlaai is ze in een keer klaar. „Dat scheelt weer.”

Wil je weten wat ongeveer iedereen mooi en lekker vindt, of in elk geval niet vies en lelijk, ga dan naar de Hema. Want bij de Hema onderzoeken ze voortdurend wat ongeveer iedereen mooi en lekker vindt, en ze verkopen het aan arm en rijk, jong en oud, aan wit, bruin en zwart.

En de Hema maakt alles zelf. Ook al het gebak, alle banketstaven, alle speculaasbrokken. Het grove werk gebeurt in de fabriek in Almere, het afbakken in decentraal.

Wil je weten of er wat verandert in wat iedereen mooi en lekker vindt, en of er daardoor met Sinterklaas bijvoorbeeld minder speculaas wordt gegeten, of juist meer, dan kun je ook naar de Hema, in dit geval naar de inkoopster brood en banket. Ginette van der Peet heet ze, ze is 35 jaar en nee, ze is geen banketbakker. Ze heeft facility management gestudeerd, ze bepaalt samen met styling hoe het assortiment van de gebakafdeling eruitziet.

Het heldere rood van de sinterklaasgebakjestaart, de plaatjes van paard, schoen, staf en maan, het oranje van de marsepeinen worteltjes, het geel van de letters – het is allemaal al een jaar geleden bedacht en het past bij de kleuren van het sinterklaasspeelgoed, het pakpapier, de naamstickers. Een jaar geleden werd ook al de sinterklaastompouce bedacht, met een luchtige roomvulling en mandarijnpareltjes.

Mandarijnpareltjes? „Dat past in de trend van wat frissere smaken”, zegt Ginette van der Peet. „En de tompouce is wat wij een echte hemaheld noemen, dus daar variëren we graag mee. Mandarijntjes passen bij sinterklaas, en daarbij hebben mensen op het moment weer wat meer geld om uit te geven. Dan kom je op zoiets.”

Groot succes, volgens de Hema. Ook een succes: de personalized taart, tot voor kort vooral met foto van jarig kind, maar dit jaar ook via internet te bestellen als sinterklaassurprise. En dat bleken veel mensen een erg grappig idee te vinden.

Nu de vraag hoe het met de speculaas is. Op de gebakafdeling vraagt een man van middelbare leeftijd om vier staven en twee brokken – „nee, wacht, doe er nog maar twee bij” – en die gaat hij opeten met acht volwassenen en vier kinderen, van wie er een nog maar een baby is. „Ik wil niet dat we elkaar gaan zitten aankijken.”

Een andere man, ouder, koopt een banketstaaf voor zichzelf alleen, want zijn vrouw mag geen suiker eten. Hij weet zeker dat hij hem op krijgt. „Wat dácht je?”

Kopen Turken en Marokkanen er ook zo veel van? „Gek hè”, zegt Ginette van der Peet. „Dat weet ik eigenlijk niet. Maar ik denk het wel, anders zouden we het wel merken.” Ze vertelt dat er veel Turkse en Marokkaanse meisjes en vrouwen bij de Hema werken, en dat die vaak betrokken worden bij proefpanels voor consumenten. „Het zou dom zijn als we het niet deden.”

Ze kan zich voorstellen, zegt ze, dat ze bij de Hema over een paar jaar ook van dat „plaatgebak” gaan maken, „kom, hoe heet het, dat filodeeg met heel veel honing erin, heel zoet en zwaar”. Ze bedoelt baklava. Wat ze wel weet: dat het Suikerfeest goed is voor de omzet van de Hema. „Dan wordt er erg veel snoep gekocht.”

Merkt de Hema ook iets van een trend naar minder vet en minder zwaar?

„Niet zo erg. Mensen vinden: als er iets te vieren valt, dan mag er gesnoept worden. Maar wij denken er wel aan. We maken ook kleinere taarten, met vers fruit. We doen niet overal slagroom op.”

Alleen de eierkoek. Ginette van der Peet zegt dat die veel meer wordt gekocht sinds Sonja Bakker heeft gezegd dat je die mag eten als je op dieet bent. „En het zou mij niet verbazen als daar de taaitaaipop bij komt. Het Voedingscentrum zei dit weekend in De Telegraaf dat die van al het sinterklaasbanket de minste calorieën bevat. Ik dacht meteen: hebben we wel genoeg op voorraad.”

    • Jannetje Koelewijn