Sarkozy gereserveerd over rol als onderhandelaar met FARC

De Franse president Nicolas Sarkozy staat gereserveerd tegenover de uitnodiging van de Colombiaanse regering om deel te nemen aan directe onderhandelingen met de Colombiaanse rebellenbeweging FARC.

Het Colombiaanse plan om de gezant Luis Carlos Restrepo vandaag naar Parijs te sturen voor overleg is uitgesteld, op verzoek van Parijs.

Colombia heeft Sarkozy uitgenodigd mee te doen aan directe onderhandelingen met de FARC over de vrijlating van gijzelaars. De Franse president heeft meermalen gezegd bereid te zijn zich persoonlijk in te zetten voor de gegijzelden in Colombia, van wie sommigen al jaren door de FARC worden vastgehouden. Onder hen bevindt zich sinds 2002 de Frans-Colombiaanse ex-presidentskandidate Ingrid Betancourt.

Medewerkers van Sarkozy zeggen dat de Franse president de tijd wil nemen om op dat voorstel te reageren. Hij zou zo willen voorkomen ‘gebruikt te worden’. Onlangs nam de Colombiaanse president Uribe zijn Venezolaanse collega Chávez een bemiddelingsmissie uit handen, daags nadat hij in Parijs had beloofd met een bewijs van leven van Betancourt te komen. In Parijs wordt onderstreept dat Sarkozy alleen naar Colombia wil reizen als zijn optreden daadwerkelijk „van nut kan zijn” voor de vrijlating van Betancourt en andere gijzelaars.

De Colombiaanse regering heeft inmiddels een wetsontwerp ingediend om de vrijlating van gevangen genomen rebellen juridisch mogelijk te maken. Dat liet regeringsgezant Restrepo gisteren weten. Hij zegt dat de FARC nog geen lijst heeft gegeven met namen van rebellen die zij vrij willen hebben.

De Colombiaanse president Álvaro Uribe heeft verklaard klaar te zijn voor een ontmoeting „op de plaats en tijd” die de FARC wenst. Via zijn gezant Restrepo liet hij weten „zo ver te gaan als de FARC wil. Het is tijd om een eind te maken aan dit drama. Dit is een prioriteit.”

De hernieuwde inspanningen van Colombia om met de FARC te onderhandelen komen nadat Colombiaanse militairen vorige week beeldmateriaal vonden van onder anderen Betancourt. Daarop is zij te zien, in sterk vermagerde toestand. Ook een recente brief van haar aan familieleden is gepubliceerd; daarin spreekt ze haar lof uit voor Sarkozy. Die bevindt zich volgens Betancourt „op de meridiaan van de geschiedenis”. De film heeft in Frankrijk veel reacties opgeroepen. (AFP, AP, Reuters)