RTL straks helemaal van Bertelsmann

Het heeft Bertelsmann veel tijd gekost om RTL in te lijven. De Duitse mediagigant heeft zich geleidelijk aan een weg gebaand naar het volledig bezit van de Europese televisiezender. Het concern heeft in 2001 eerst een meerderheidsbelang verworven door partner GBL uit te kopen, en een jaar later volgde minderheidsaandeelhouder Pearson. Nu doet Bertelsmann een hernieuwde poging om de resterende 10 procent van de aandelen te kopen die nog niet in zijn bezit zijn.

De motieven achter deze poging om de volledige controle in handen te krijgen, zijn helder genoeg. Bertelsmann zou op zijn administratiekosten besparen door een einde te maken aan zijn omslachtige verslagleggingsplicht als beursgenoteerd bedrijf. Het zou het familiebedrijf van miljardair Reinhard Mohn ook dichterbij de wassende kasstroom van RTL brengen – de meest winstgevende van de zes divisies van Bertelsmann.

Formeel is nog geen bod uitgebracht, maar een lek naar de pers dwong Bertelsmann te onthullen dat het concern denkt niet meer dan 82 euro per aandeel – ofwel 1,3 miljard euro – voor de rest te hoeven betalen, hetgeen overeenkomt met een premie van 19 procent ten opzichte van de slotkoers van eergisteren. Dat waardeert RTL op een niveau van rond twaalfmaal de verwachte winst, waar concurrenten als TF1, Mediaset en ITV op een gemiddelde van ongeveer negenmaal de verwachte winst worden verhandeld.

De aandeelhouders van RTL zouden blij moeten zijn met hun premie. De voorgaande – mislukte – poging van Bertelsmann vijf jaar geleden, op het dieptepunt van de mediacyclus, stelde de minderheden 44 euro per aandeel in het vooruitzicht, ofwel een premie van slechts 8 procent ten opzichte van de koers van destijds. Het Britse mediaconcern Pearson had dat bod minder dan een jaar eerder voor zijn belang van 22 procent aanvaard. Bovendien heeft de Europese televisiezender het de afgelopen vijf jaar beter gedaan dan de Dow Jones European Media Stoxx-index.

Nu de vooruitzichten voor televisiemaatschappijen die in de open ether uitzenden steeds moeilijker lijken te worden en adverteerders overstappen op andere media, zullen de minderheidsaandeelhouders van RTL waarschijnlijk eieren voor hun geld kiezen. In de eerste maand van het nieuwe jaar wordt een stevig bod verwacht, dat een warm onthaal zou moeten vinden.

Voor meer commentaar uit Londen:www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld

    • Una Galani