Premier Antillen boos op Bijleveld

De Antilliaanse premier Emily de Jongh-Elhage gaat staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties, CDA) aanspreken op het doorsturen van een zwartboek over bestuurlijke misstanden op Bonaire aan het Openbaar Ministerie. Het protest is geïnitieerd door politiek leider Ramoncito Booi van Bonaire.

Bijleveld kreeg het zwartboek vorige maand tijdens een bezoek aan Bonaire aangeboden door de Fundashon Bon Gobernashon, ofwel Stichting Behoorlijk en Deugdelijk Bestuur. In het zwartboek worden Booi en andere kopstukken van regeringspartij Union Patriotiko Bonaireano (UPB) beschuldigd van nepotisme, fraude en corruptie, waaronder oneigenlijke uitgifte van vergunningen en terreinen.

De aanhoudende aantijgingen worden op het politiek gepolariseerde Bonaire al jaren geventileerd door critici, inclusief de deels in de Fundashon Bon Gobernashon vertegenwoordigde Bonaireaanse oppositie. Het Antilliaanse OM heeft op basis van de klachten tegen Booi tot op heden geen vervolging ingesteld.

Volgens Booi moet Bijleveld zich niet „als loopmeisje van de Bonaireaanse oppositie laten gebruiken”. Hij vreest dat de Bonaireaanse bevolking de stap naar het OM interpreteert als een motie van wantrouwen tegen de UPB, „waardoor wij geen draagvlak meer hebben om het staatkundige proces door te zetten.”

Bonaire had tot voor kort een voorbeeldfunctie in de moeizame staatkundige herstructurering van de Nederlandse Antillen. Booi wist zijn collega’s van Saba en Sint-Eustatius menigmaal te overtuigen van het Nederlandse standpunt in de onderhandelingen. Maar die tijd lijkt voorbij.

Met de opheffing van het Antilliaanse staatsverband worden de kleinere eilanden Bonaire, Saba en Sint-Eustatius per eind 2008 als openbare lichamen, vergelijkbaar met bijzondere gemeenten in het Nederlands staatsbestel.