Plan van Plasterk voor geld leraren is nog niet zeker

Het duurt nog tot mei volgend jaar voordat minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) weet of hij zijn actieplan voor de lerarensalarissen ten uitvoer kan brengen. Scholen en leraren moeten er nog mee akkoord gaan.

Dat bleek gisteren bij een Kamerdebat over leraren. Anderhalve week geleden presenteerde Plasterk een plan om 1,127 miljard euro te besteden aan het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden van de leraar.

Vooral het afschaffen van de ‘bapo’ kan nog voor moeilijkheden zorgen. Deze ‘bevordering arbeidsparticipatie ouderen’ is een in de cao afgesproken recht voor oudere leraren op extra vrije dagen. Door de ouderen langer door te laten werken, hoopt Plasterk 10 procent van zijn plan te kunnen financieren. Als de bonden hier niet mee instemmen, kan dit onderdeel van het plan niet doorgaan.

Vrijwel alle oppositiepartijen verweten Plasterk dat hij de leraren „een sigaar uit eigen doos” geeft. De minister erkende dat dit het geval is met de bapo, „maar niet voor de andere 90 procent van mijn plan”. Hij hekelde de beeldvorming waarin zou worden gesteld dat studenten of leraren zelf voor alle kosten opdraaien.

Alle partijen in de Kamer onderkenden de noodzaak om iets te doen aan de positie van de leraar. Wel was er kritiek op het plan van Plasterk, dat volgens de oppositie te weinig ambitieus is. SP-parlementariër Jasper van Dijk stelde dat „we er op achteruit gaan” met het plan. Dat kwam hem op een stevige reprimande van de minister te staan: „Uw oordeel staat van tevoren vast. U voert oppositie op een manier die ik betreur.”

De coalitiepartijen steunden Plasterk. Wel wilde Kamerlid Jan Jacob van Dijk van het CDA weten „wie met wie afspraken gaat maken” bij de onderhandelingen met scholen en bonden. Hij vroeg de garantie dat het geld ook echt bij leraren terechtkomt.

PvdA, GroenLinks en ChristenUnie wilden dat de minister meer doet tegen de hoge werkdruk van leraren. En bijna de hele oppositie betreurde dat Plasterk hoger opgeleide leraren niet automatisch beter beloont, zoals de commissie-Rinnooy Kan had geadviseerd.