Perstemmen over Iran

Iran? Ik geloof het niet

[...] Twee jaar geleden hebben dezelfde inlichtingendiensten [...] ons verteld dat het zeker was dat Iran „vastbesloten was kernwapens te ontwikkelen”. [...] Wat de spionnen nu denken te weten, moet beoordeeld worden in het licht van gezond verstand, de gezichtspunten van andere landen en de geschiedenis van de verspreiding van nucleaire wapens. Programma’s voor het maken van wapens voor massavernietiging zijn gemakkelijker te verbergen dan men denkt.

Na de eerste Golfoorlog waren we er bijvoorbeeld verbaasd over hoe ver het Irak van Saddam in dit opzicht gevorderd was. Om nu te beweren dat we ‘weten’ dat Iran niet langer een geheim programma voor het vervaardigen van kernwapens heeft, is nogal wat.

[...] Wij (de Verenigde Staten - red) hadden vier jaar nodig om van niets naar het bezit van de atoombom te komen, wat tot Hiroshima en Nagasaki leidde. [...] De Iraniërs zijn volgens de inlichtingendiensten „op z’n minst sinds de late jaren tachtig” bezig geweest met een nucleair programma. [...] En in die tijd was alles te koop en Iran zwom in het geld. (De Pakistaanse nucleaire wetenschapper) A.Q. Khan had de supervisie, het bewind in Teheran had Russische fysici aangetrokken en de Iraniërs zelf zijn bijzonder slim. Is het dan waarschijnlijk dat Iran niet in staat zou zijn geweest in twintig jaar nucleaire wapens te maken? Uitgesloten!

Als deze National Intelligence Estimate (rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten) klopt, moet het bewijsmateriaal verschrikkelijk overtuigend zijn. Aan bewijsmateriaal van die kwaliteit is, zoals altijd, een groot tekort. Dit zijn dezelfde jongens die ons jarenlang hebben verteld dat sunnieten en shi’ieten niet kunnen samenwerken, terwijl ze hadden moeten weten dat de Iraanse Revolutionaire Garde (shi’ieten) in de vroege jaren zeventig werd opgeleid door Al Fatah (sunnieten) van Yasser Arafat.

(Historicus Michael Ledeen op de website van het conservatieve American Enterprise Institute.)