Pasfoto’s toch niet op gemeentehuis

Een succesvolle lobby van de fotobranche heeft er gisteren voor gezorgd dat de Tweede Kamer een voorstel van staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) heeft geblokkeerd.

De bewindsvrouw kondigde deze zomer aan dat alleen gemeenten nog gezichtsopnames voor identiteitsbewijzen mochten maken. Doel was om fraude met pasfoto’s tegen te gaan en de administratieve lasten voor burgers te verminderen. Wanneer de foto’s en vingerafdrukken voor nieuwe paspoorten gelijktijdig aan de gemeentebalie zouden worden genomen, zou volgens de staatssecretaris de kans op oplichting kleiner worden.

Fotografen verzetten zich tegen dit voorstel, omdat zij inkomsten zouden mislopen wanneer zij uitgesloten worden van het maken van foto’s voor paspoorten. De sector kreeg later steun van het ministerie van Economische Zaken.

Bijleveld besloot vorige maand tot een compromis waarin werd opgenomen dat zowel pasfoto’ s van fotografen als van ambtenaren worden geaccepteerd. De Kamer wees haar er vervolgens op dat ze daarmee haar eigen veiligheidsargument onderuit haalde. Volgens een Kamermeerderheid werd met het compromis duidelijk dat de pasfoto’s gewoon door fotografen kunnen worden gemaakt. Bijleveld kreeg dan ook geen steun meer voor haar voorstel en compromis. Gemeenten zullen nu helemaal geen pasfoto’s meer nemen voor de paspoorten.

Het plan was om vanaf begin 2008 in een aantal gemeenten proef te draaien met het maken van pasfoto’s aan het loket. Ambtenaren zouden hier een speciale training voor krijgen. Vanaf juni 2009 zou in iedere gemeente de gezichtsopname aan de balie worden gemaakt. In Zweden en Portugal worden de foto’s voor identiteitsbewijzen al door de gemeenten gemaakt.