OVSE: er is niets waar te nemen in Oezbekistan

Almaty, 5 dec. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zal slechts weinig waarnemers sturen naar de presidentsverkiezingen die op 23 december in Oezbekistan worden gehouden. De OVSE zegt geen heil te zien in het waarnemen bij verkiezingen waarbij geen echte rivalen tegen elkaar in het krijt treden. In Oezbekistan, waar verkiezingen naar het oordeel van organisaties als de OVSE nog nooit eerlijk en vrij zijn geweest, doen vier kandidaten mee aan de presidentsverkiezingen, maar het is nu al duidelijk dat Islam Karimov, die al sinds 1991 heerst, gaat winnen. Geen van de drie concurrenten van Karimov heeft ooit kritiek op zijn regime geuit. In Oezbekistan ontbreekt een kritische pers en is oppositie onmogelijk, zo tekent de OVSE aan.