Mugabe: Europa, bedankt!

De Zimbabweaanse president Mugabe heeft de Europese Unie gisteren uitgebreid bedankt voor de uitnodiging voor de Euro-Afrikaanse top in Lissabon dit weekend. De poging van oud-kolonisator Groot-Brittannië om Zimbabwe internationaal te isoleren heeft zich volgens Mugabe tegen de Britse regering gekeerd, nu Gordon Brown niet en Mugabe wel aanschuift in Portugal.

„De boosaardige campagne van Groot-Brittannië om ons te isoleren […] valt uiteen. Ik wil de Europese Unie en de Afrikaanse landen danken voor de steun en de Portugese regering, die gastheer is op de Euro-Afrikaanse top, voor haar goede begrip van de situatie”, zei Mugabe in zijn jaarlijkse troonrede voor het parlement. De Britse en de Tsjechische regering blijven weg uit Lissabon uit protest tegen Mugabe’s aanwezigheid.

Mugabe hield zijn triomfrede op de dag dat zeventien vooraanstaande schrijvers, onder wie Nobelprijswinnaars Günter Grass, Nadine Gordimer en JM Coetzee, zich beklaagden over de uitnodiging aan Mugabe. Volgens de schrijvers had de EU de problemen in Zimbabwe en Darfur hoger op de agenda moeten plaatsen. „Er is geen tijd vrijgemaakt voor formele of informele discussies [over Zimbabwe en Darfur, red.]. Wat valt er nog te zeggen over deze politieke lafheid”, schrijven de auteurs. Volgens gastland Portugal hebben de schrijvers zich slecht geïnformeerd over het doel van de top, waar vooral over handel en migratie zal worden gesproken.