Monica Seles overweegt opnieuw een comeback

Monica Seles wil volgend jaar in Key Biscane haar rentree maken op de tennisbaan. Dat verklaarde de voormalig nummer één van de wereld gisteren, twee dagen na haar 34ste verjaardag.

„Ik ben nog steeds gek op tennis, dat is niet veranderd”, zei Seles, die in 2003 op Roland Garros haar laatste partij speelde. Een gebroken botje in haar rechtervoet leidde een reeks aan blessures in die een comeback verhinderde.

Het zou haar tweede terugkeer na lange afwezigheid betekenen. In 1993 werd Seles tijdens een toernooi in Hamburg op de baan door een verdwaasde tennisfan in de rug gestoken.

Een comeback wil Seles haar mogelijke deelname aan het toernooi van Key Biscane – eind maart – zelf niet noemen. „Een compleet seizoen kan ik niet meer aan. Ik denk eerst over deelname aan de grandslams en een paar andere grote toernooien”, zei Seles in de Los Angeles Times.

Seles, in 1973 geboren in Novi Sad, speelde zowel voor Joegoslavië als voor de Verenigde Staten. Ze speelde haar eerste toernooi als professional in 1988, op veertienjarige leeftijd. Toen woonde ze met haar familie al twee jaar in Amerika, waar ze op de befaamde tennisacademie van Nick Bollettieri les kreeg.

Seles, bekend geworden als een van de eerste power-speelsters in het moderne vrouwentennis, won in haar loopbaan negen grandslamtitels in het enkelspel, waaronder vier keer de Australian Open. Zowel in 1991 als in 1992 won ze drie grandslamtitels en stond Seles eerste op de wereldranglijst, voor haar grote rivale, de Duitse Steffi Graf. Wimbledon wist ze echter nooit te winnen.

Een jaar later leek haar carrière te eindigen, toen ze in Hamburg werd neergestoken. Een verwarde Duitse man, fan van Steffi Graf, liep vanuit het publiek de baan op en stak Seles met een mes tussen de schouders.

Hoewel de wond relatief snel was geheeld, duurde het twee jaar voordat Seles terugkeerde op de baan, vooral door psychische problemen. Ondertussen verwierf ze in 1994 de Amerikaanse nationaliteit. Met de Amerikaanse ploeg won ze twee keer de Fed Cup, in 1996 en in 2000. Bij de Olympische Spelen van Sydney, in 2000, haalde Monica Seles een bronzen medaille.

Lees meer over haar carrière op www.monica-seles.com