Meestal zit er een blik kattenvoer bij, is mij opgevallen

Bij winter-tv-kijken hoort ook: overdag tv-kijken. Iedere calvinist is opgevoed met het idee dat bij daglicht tv-kijken gelijk staat aan de duivel vereren (in de vorm van een tv). Ik tenminste wel. Als wij vroeger overdag tv keken, kwam mijn vader altijd naar beneden gerend. Wij deden onze soap dan snel uit en deden alsof we een educatief bordspel aan het doen waren. Maar hij was ons slimmer af en haalde zijn hand over het scherm om te zien of het nog statisch was. Jaja, de goede oude tijd.

Maar in de winter móét je soms overdag op de bank hangen, en ik heb een heel geschikt programma ontdekt om dat bij te doen: Max Geheugentrainer. Het concept van dit programma is dat Jan Slagter, de voorzitter van omroep Max, die ook alle Max-reclamespotjes zelf inspreekt, en eigenlijk die hele Max-toko in zijn eentje runt (hij zorgt waarschijnlijk ook voor de hond die altijd door het decortje van Max en Loretta loopt), enfin, dat Jan Slagter in zijn zelfgetimmerde studio een bejaarde kandidaat aan allerlei geheugentestjes onderwerpt.

De hoogtepunten zijn de onderdelen ‘Polygoonjournaal’ en ‘De boodschappen’. De kandidaat moet een Polygoonjournaal bekijken en daar vervolgens onmogelijke vragen over beantwoorden, zoals: ‘Was het bijvulklepje van de petroleumlamp die achter president Roosevelt stond, vierkant of driehoekig?’ Die vragen beantwoorden alle kandidaten altijd fout. Maar dat maakt niets uit, en dat weten die krasse knarren die zich opgeven voor Geheugentrainer ook best, want het draait allemaal om ‘De boodschappen’.

Aan het begin van het programma krijgt de kandidaat een treurig assortimentje Euroshopperboodschappen te zien dat hij moet onthouden. Meestal zit er een blik kattenvoer bij, is mij opgevallen, dus dat is alvast een makkelijke. Deze boodschappen moet de kandidaat het hele programma onthouden, en aan het eind moet hij ze weer opsommen. Lukt dit, dan wint hij een spelcomputer. Een spelcomputer? Ja, een spelcomputer. Niet voor Zelda, maar voor Braintraining.

Na die zinderende finale is het tijd voor het échte hoogtepunt van Geheugentrainer. Jan Slagter vertelt recht in de camera een mop. Die mop moet de kijker – en dat zegt Jan Slagter er vrij dwingend bij – ’s avonds aan een ander vertellen. De uitdaging is dus om de mop de hele dag te onthouden. Maar de eigenlijke uitdaging is om de mop te begrijpen. Kijk maar eens naar Geheugentrainer. Dan zie je wat ik bedoel.