Magere magie bij Magorium

Mr. Magorium’s Wonder Emporium / De wonderwinkel van Mr. Magorium. Regie: Zach Helm. Met: Dustin Hoffman, Natalie Portman, Jason Bateman, Zach Mills. Met de Nederlandse stemmen van: Wim T. Schippers en Angela Schijf. In: 59 bioscopen.

Meneer Magorium, de 243-jarige excentrieke uitbater van een magische speelgoedwinkel waarin het speelgoed een eigen leven leidt, vindt het welletjes. Het is genoeg geweest, iemand anders moet de winkel maar van hem overnemen. Hij hoopt dat Molly, de jonge verkoopster die al jaren in de winkel werkt, zijn opvolger wil worden.

De debuutfilm van Zach Helm, scenarist van Stranger Than Fiction, draait om het hebben van geloof in jezelf en magie. Geloof in jezelf is er volop, maar aan magie ontbreekt het nogal in de film. Mr. Magorium is oubollig en fantasieloos in z’n uitvoering. De film haalt het niet bij het qua idee vergelijkbare, maar in alles superieure Charlie and the Chocolate Factory (Tim Burton, 2005).

Zeker, de met allerlei fascinerend speelgoed volgepropte winkel ziet er goed uit, maar herbergt nu ook weer niet zo veel verrassingen dat je ogen ervan gaan glinsteren. Ook de manier waarop Dustin Hoffman (Mr. Magorium) en Natalie Portman (Molly) hun rollen spelen valt tegen. Alsof een smetteloos wit pak en hoog opgesteven haar voor Hoffman voldoende was om een personage neer te zetten. In de Amerikaanse versie lispelt hij, een trucje dat Wim T. Schippers gelukkig niet heeft overgenomen. Portman lijkt zelf al niet eens te geloven in de magie die haar moet betoveren. Funest.