Licht luidt viering Chanoeka in

Licht luidt viering Chanoeka in Almere, 5 dec. Rabbijn Binyomin Jacobs sprak gisteravond een menigte in Almere toe nadat een chanoekalamp was aangestoken. De avond betekende het begin van het acht dagen durende joodse feest Chanoeka. Volgens een oud ritueel steken joden de komende zeven dagen iedere dag een extra kaars aan van een speciale kandelaar. Zij vieren hiermee de herinwijding van de Tempel van Jeruzalem in 165 v. Chr. Volgende week dinsdag sluit de viering met een bijeenkomst op de Dam in Amsterdam. Foto WFA WFA40:EERSTE LICHT VAN CHANOEKA:ALMERE;04DEC2007- Foto: rabbijn Binyomin Jacobs (rechts) spreekt bij de Chanoeka-lamp. Het eerste licht van Chanoeka (het Joodse 'Inwijdingsfeest') wordt dinsdagavond ontstoken voor het stadhuis van Almere in bijzijn van rabbijn Moshe Stiefel (Almere), wethouder Wim Faber, Yair Even (medewerker van de Israelische ambassade) en rabbijn Binyomin Jacobs (hoofdrabbijn van het Interprovinciaal Opperrabbinaat). Het inwijdingsfeest dat acht dagen duurt herdenkt het wonder van het licht in 164 v. Chr., toen de Maccabeeen erin slaagden de Tempel in Jeruzalem op de Grieks-Hellenistische cultus te heroveren en opnieuw in te wijden. Tot vandaag blijft de herinwijding van alles wat heilig is de belangrijkste taak der mensen. WFA/wc/str. Michael Jacobs WFA WFA