KPN overweegt notering New York te schrappen

Den Haag, 5 dec. KPN overweegt zijn notering aan de effectenbeurs in New York te beëindigen wegens de administratieve lasten en kosten die de strenge controles van de Amerikaanse toezichthouder SEC met zich meebrengen. Het telecomconcern is van plan nog dit jaar een definitieve beslissing te nemen, zei een woordvoerder van KPN gisteren. De Amerikaanse toezichthouder bestookt KPN onder meer met vragen over de omzet in landen die de VS als problematisch beschouwen, zoals Cuba en Afghanistan. Die omzet ontstaat doordat KPN-klanten vanuit die landen naar Nederland bellen. De strenge controles volgen uit de Amerikaanse accountancywet Sarbanes-Oxley, die in 2002 werd ingevoerd. Sarbanes-Oxley en de daaruit voortvloeiende kosten waren voor andere Europese ondernemingen al redenen om hun notering in New York op te geven.