‘Hoofdverdachte stak 63 miljoen in eigen zak’

Voormalige Bouwfonds-directeur Jan van V. blijkt zich al sinds eind jaren negentig voor tientallen miljoenen te hebben verrijkt ten koste van zijn werkgever. Dat blijkt volgens Het Financieele Dagblad uit de processen-verbaal tegen deze en andere hoofdverdachten in het strafrechtelijk onderzoek naar fraude in de vastgoedwereld.

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat Van V., die nog altijd in voorlopige hechtenis zit en behalve zijn advocaat niemand mag zien, voor ruim 63 miljoen euro aan steekpenningen heeft ontvangen. Hij zou zich privé hebben laten betalen voor het gunnen van enkele ontwikkelingsprojecten van Bouwfonds Vastgoed aan bevriende zakenrelaties.

Na zijn vertrek bij Bouwfonds in 2001 bleef hij met eigen vennootschappen betrokken bij transacties van zijn voormalige werkgever. De laatste jaren deed Van V. vooral zaken met het Philips Pensioenfonds, waarvan voormalig vastgoedbelegger Will F. ook tot de hoofdverdachten in het onderzoek behoort. Aanvankelijk werkte Van V. samen met twee andere projectontwikkelaars, Maapron Vastgoed uit Maarssen en Willemsen Minderman uit Capelle aan den IJssel. Van dat laatste bedrijf zijn de twee directeuren ook als verdachte aangemerkt, Rob W. en Maarten M. Zij zijn niet aangehouden.

De zaak is aan het rollen gekomen toen de Belastingdienst op opvallende betalingen stuitte aan Van V. en aan zijn oom Nico V.

In totaal verdenkt justitie ruim 20 personen van betrokkenheid bij de verschillende frauduleuze transacties. Vier weken geleden werden 18 mensen aangehouden. 5 van hen zitten nog vast.