Het is gewoon cruciaal om iets slims te zeggen

cd indierock Reverend and the Makers: The State Of Things (Wall Of Voodoo) ****-

cd indierock

Reverend and the Makers: The State Of Things (Wall Of Voodoo)

Zanger Jon McClure van Reverend and the Makers is een sleutelfiguur uit de indiescene van Sheffield. De Arctic Monkeys zijn vrienden en broer Chris McClure was het beschonken model op de hoes van de eerste Monkeys-cd. Reverend and the Makers doen een fikse portie elektronica bij hun popmuziek, met wiegende ritmes en nog net genoeg gitaar om een springerig indierockgevoel te waarborgen. Debuutalbum The State Of Things bevat intelligente danspop die neigt naar de ‘Madchester’-sound van Happy Mondays, met uitstapjes richting ska en reggae. McClure doet zijn Reverend-pseudoniem eer aan met enthousiaste donderpreken over de stand van zaken in de wereld vanuit het perspectief van de bijdehante straatjongen: „To say something clever is crucial.” Tussen zijn woordrijke spreekzang duiken de onweerstaanbare refreinen op van Heavyweight champion of the world, Open your window en het met meisjesvocalen verluchtigde He said he loved me. Hun magnetisme werd treffend geïllustreerd op de laatste London Calling, toen McClure na afloop van een vrolijk stemmend optreden al gitaarspelend naar buiten liep en 150 man publiek mee de kou in lokte. De rattenvanger van Sheffield, mogen we hem noemen na alle verlokkingen van dit boeiende popalbum.

Reverend and the Makers treedt op: vanavond in Vera Groningen, donderdag HMH Amsterdam.