Hartige taart

1 pakje diepvries bladerdeeg2 uien250 g kebab gehakt150 g gekookte rijst50 g grote rozijnen (sultana’s)6 dadels4 hardgekookte eierenzonnebloemolie1 eidooier2 theelepel melk2 eetlepels fijngehakte platte peterselie

Kebabgehakt is te koop bij de Marokkaanse/Turkse slager, die lams-of rundvlees samen met verse paprika’s, tuinkruiden en specerijen in de gehaktmolen fijnmaalt. Elke slager heeft zijn eigen, geheime recept. Zorg dat de lapjes diepvriesbladerdeeg (10 lapjes van 10x10 cm) nét ontdooid en nog koud zijn. Dat geeft een beter bakresultaat. Let op dat er geen plastic velletjes aan het deeg blijven kleven.

Wel de rozijnen een half uur in lauw water. Laat ze uitlekken. Pel de eieren en hak ze in kleine stukjes. Roer in een kom de eidooier los met de melk. Snijd de ontpitte dadels in kleine stukjes. Bak de gesnipperde uien in een koekenpan in een klein beetje zonnebloemolie zacht en lichtbruin. Voeg het gehakt toe en maak het met een vork los. Bak het gehakt korrelig en gaar.

Zet een taartvorm klaar. Smeer de binnenkant dun in met zonnebloemolie. Leg op de bodem en tegen de zijkanten de deeglapjes. Druk de naden van het deeg goed tegen elkaar aan. Deeg dat over de rand van de vorm valt blijft daar rustig hangen en wordt pas als de vulling in de vorm is gedaan losjes, rustiek over de vulling teruggeslagen.

Verdeel de gekookte rijst over de bodem van deeg. Schep daarop de helft van het gehakt dat eerst wordt toegedekt met een laagje rozijnen en dadels en vervolgens met stukjes ei. Mocht het gehakt erg nat of vet zijn schep het dan met een schuimspaan uit de pan in een kom. Schep de rest van het gehakt op de rozijnen en dadels. Sla het deeg dat over de rand hangt terug over de vulling.

Bestrijk het deeg met eidooier. Bak de taart circa 35 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden. Het deeg is krokant en lichtbruin van kleur. Snijd de taart in punten en bestrooi elk stuk met peterselie.

Anne Scheepmaker

Morgen: erwtensoep

    • Anne Scheepmaker